Home

Nieuws 1021 x bekeken

'Steun mestwet belangrijk signaal voor derogatie-verzoek'

Den Haag – Steun van het parlement voor de nieuwe mestverwerkingsplicht is een belangrijk signaal naar Brussel. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) na afloop van het debat in de Eerste Kamer over de nieuwe mestwet.

Tijdens het debat benadrukte ze meermaals het belang van de mestverwerkingsplicht voor het verkrijgen van derogatie. Hiervoor is invoering van de nieuwe mestwet per 1 januari 2014 van groot belang.

Nederland heeft in Brussel opnieuw een verzoek ingediend voor verruimde regels voor het uitrijden van dierlijke mest. Inzet is om in plaats van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest 250 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare te mogen aanwenden. Het nitraatcomité in Brussel neemt volgende week een besluit over de verlening van een nieuwe derogatie.

Tijdens de behandeling van de mestwet in de Tweede Kamer werd er door Dijksma minder aandacht gevestigd op het belang van de wet voor derogatie. Nu schreef ze op de dag van het debat nog een extra brief naar de Eerste Kamer om de Senatoren erop te wijzen dat de behandeling van de wet voor groot belang is voor de derogatie. Op de vraag of er in de tussentijd iets veranderd is in Brussel met het oog op de derogatieverlening, reageert Dijksma: het is dichterbij gekomen. Het is altijd spannend. "Derogatie is van levensbelang voor de sector. Ik doe er alles aan om het voor de sector voor elkaar te krijgen", aldus Dijksma.

De Eerste Kamer stemt volgende week over de mestwet. De verwachting is dat de wet met steun van in ieder geval VVD, PvdA en CDA wordt aangenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.