Home
Nieuws
1065 x bekeken
5 reacties
Schultz: natuurplannen Rhoon gaan door
Den Haag – Het kabinet is niet van plan de natuurplannen in de polder van Rhoon te schrappen. Boeren in het gebied verzetten zich met hand en tand tegen het onder water zetten van hun woon- en werkgebied, maar minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) ziet geen reden de bestaande afspraken op te zeggen.
De provincie Zuid-Holland wil onder de rook van Rotterdam een 'open, aantrekkelijk en voor iedereen toegankelijk' natuur- en recreatiegebied van zo'n zeshonderd hectare aanleggen. Doel van het zogenoemde Buijtenland van Rhoon is de leefbaarheid van de regio te vergroten. Voordat de schop in de grond kan, moeten wel eerst vijftien boerengezinnen het gebied verlaten.
Die zijn dat vooralsnog niet van plan en hebben hun hoop gevestigd op de landelijke politiek. Maar volgens de verantwoordelijke minister is er sprake van een 'done deal'. Via een woordvoerder laat Schultz van Haegen weten dat aan alle formele vereisten is voldaan: belanghebbenden hebben een zienswijze kunnen indienen en de Raad van State heeft bezwaren van bewoners van de hand gewezen. "Het doorgaan van de plannen staat niet ter discussie."
De Tweede Kamer lijkt die opvatting schoorvoetend te accepteren. VVD'er Rudmer Heerema zegt niets te voelen voor een 'tweede Hedwige', oftewel het opnieuw onder water zetten van landbouwgrond. Maar de partijgenoot van Schultz van Haegen vindt ook dat bestaande afspraken niet zomaar kunnen worden opengebroken. Met coalitiepartner PvdA is hij wel bereid te bekijken of er binnen het plan dat er nu ligt ruimte is om iets meer tegemoet te komen aan de wensen van de bewoners; op welke wijze is nog onduidelijk.
Ondertussen hebben de boeren van Rhoon hun hoop gevestigd op een petitie-actie van de dochters van één van hen, Mariëlle en Sharona de Klerk. De zussen hebben inmiddels ruim 15.000 handtekeningen verzameld van mensen die vinden dat de polder moet blijven. Om de kwestie op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen zijn er 40.000 nodig. De jaarlijkse Polderdag, bedoeld om het bedreigde gebied in het zonnetje te zetten, werd eerder dit jaar na een mislukte gang naar de rechter afgeblazen.
Hoewel de kwestie Rhoon vaak wordt vergeleken met die van de Hertogin Hedwigepolder zijn er grote verschillen. Het gebied bij Rotterdam maakt geen deel uit het Natura 2000-netwerk, of andere internationale afspraken. Het schrappen van de natuurplannen zal daarom, anders dan in de Zeeuwse situatie, geen problemen opleveren met de Europese Commissie of de Vlaamse regering. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu benadrukt daarnaast dat het Buijtenland niet moet worden gezien als compensatie voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.