Home

Nieuws 694 x bekeken

PotashCorp krimpt fors in door kali-crisis

Saskatoon – PotashCorp ontslaat 18 procent van zijn werknemers en draait de productiecapaciteit van zijn mijnen terug. Qua omzet is het Canadese bedrijf de grootste kunstmestproducent wereldwijd. Volgens topman Bill Doyle was het besluit moeilijk maar onvermijdelijk gezien de prijsdalingen in de sector.

De maatregelen zijn bedoeld om de kosten van het bedrijf fors in te perken. In de laatste zes jaar is er geen extra vraag naar kali bijgekomen, terwijl door de opening van nieuwe mijnen het aanbod wel is gestegen. PotashCorp was hier zelf debet aan door 8,3 miljard dollar uit te geven aan een project waarbij de jaarlijkse productiecapaciteit uitkwam op 16,8 miljoen ton, terwijl het in 2013 maar 8 miljoen wil produceren.
Het betreft een trendbreuk, aldus Doyle. Tussen 1960 en 2007 groeide de vraag naar kali gemiddeld steeds met 3 tot 3,5 procent. Doyle wijt de prijsdruk vooral aan de economische neergang die in 2008 inzette en leidde tot een mindere vraag in vooral opkomende economieën. Bovendien kondigde de belangrijke Russische producent Uralkali eerst aan uit een prijsbepalend kartel te stappen om vervolgens een prijzenoorlog te starten.
De markten voor kunstmest op basis van fosfaat en stikstof staan er beter voor maar ook hier staan prijzen sinds 2012 sterk onder druk.  PotashCorp verwacht voor de korte termijn onvoldoende verbetering van de markt om een reorganisatie af te wenden. Voor volgend jaar verwacht het bedrijf dat prijzen voor granen en soja zullen dalen.
China produceert 5 miljoen kali, veel meer dan analisten tot voor kort voor mogelijk hielden. China is de grootste markt voor kali. In India subsidieert de regering stikstofkunstmest waardoor de vraag naar fosfaat en kali daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.