Home

Nieuws 572 x bekeken

Onderzoek: lagere loonkosten Duitse slachterijen

Braunschweig - De loonkosten van de Duitse slachterijindustrie zijn tot ruim 40 procent lager dan die van deze sector in de buurlanden van de Bondsrepubliek.

Dat cijfer noemt het Thünen-Institut für Marktanalyse op basis van een studie. Deze berust op gegevens van Eurostat en het Statistische Bundesamt. Slachters in Duitsland betalen volgens deze vergelijking gemiddeld 33.700 euro per werknemer per jaar. Koploper Denemarken is daarentegen 58.300 euro per werknemer kwijt. Dat scheelt 42 procent.

In Nederland en België zijn de gemiddelde jaarsalarissen ruim 40.000 euro per persoon, evenals in Frankrijk. De analisten van het instituut kunnen tevens bevestigen dat in Duitsland veelvuldiger van extern ingehuurd personeel gebruik wordt gemaakt. Op dat punt wijkt de Duitse situatie echter niet af van die in Nederland, zij het dat hier een minimumloon wordt uitbetaald en in Duitsland (nog) niet. De loonverschillen in het voordeel van Duitsland leiden ertoe dat met name veel Nederlandse en Belgische, en in mindere mate Deense vleesvarkens bij de oosterburen worden geslacht. Het vlees keert echter niet specifiek naar de Nederlandse en Belgische markt terug. Dus in die zin is er geen sprake van 'loonslacht', aldus de onderzoekers.

Of registreer je om te kunnen reageren.