Home

Nieuws 669 x bekeken

Normen luchtkwaliteit nog niet gehaald

Den Haag – De luchtkwaliteit in Nederland is de afgelopen drie jaar verbeterd. Dat blijkt uit de monitoringsrapportage 2013 over het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL).

In bepaalde gebieden met veel intensieve veehouderij voldoet Nederland nog niet aan de normen in verband met fijnstof. Ook bij industrie (fijnstof) en grote steden (stikstof) worden de normen nog overschreden.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van milieu is desondanks niet ontevreden. "Het Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit draagt dus bij aan het beperken van gezondheidsschade die kan ontstaan door luchtverontreiniging. Daar doen we het uiteindelijk voor. Het halen van Europese grenswaarden een belangrijke stap is in de goede richting."

Voor fijnstof moet vanaf 11 juni 2011 aan de grenswaarden worden voldaan. Daarom wordt dit jaar voor het eerst over een heel jaar aan Europa gerapporteerd of er sprake is van overschrijdingen. In enkele veehouderijgebieden met veel intensieve veehouderij, Noord-Limburg, Oost-Brabant en West-Gelderland zijn overschrijdingen. Gemeenten binnen die gebieden zijn bezig met het nemen van maatregelen of de voorbereiding daarvan.

Of registreer je om te kunnen reageren.