Home

Nieuws 868 x bekeken 8 reacties

Nederlander vreest komst Oost-Europeanen

Den Haag - Nederland blijkt behoorlijk negatief te denken over Oost-Europeanen die in ons land willen werken. Bijna twee derde van de Nederlanders ziet vooral nadelen aan hun komst.

Dat blijkt uit het vierde kwartaalbericht van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Oost-Europeanen gaan in Nederland vooral aan de slag in de tuinbouw, logistiek en bouw.

Eveneens twee derde van de Nederlanders vindt dat er te veel Oost-Europeanen naar Nederland komen; 58 procent vindt dat de migranten misbruik maken van uitkeringen en 47 procent vindt dat ze banen afpakken van Nederlanders. Bijna de helft denkt dat ze overlast op straat veroorzaken en in de criminaliteit zitten. Vooral lageropgeleiden staan negatief tegenover de arbeidsmigranten uit oost-Europa.

De Oost-Europeanen worden uitgebuit, vindt 60 procent, en daar moet de overheid tegen optreden. Dat is niet alleen omdat men uitbuiting afkeurenswaardig vindt, aldus de onderzoekers van het SCP. Uitbuiting in de vorm van onderbetaling en arbeidsmigranten te lange dagen laten maken, leidt tot oneerlijke concurrentie. Overheidsingrijpen zorgt dan voor een gelijk speelveld. De helft van de ondervraagden is het eens met de uitspraak dat migranten uit Oost-Europa harde werkers zijn. Dat geldt met name voor Polen; Bulgaren en Roemenen worden negatiever beoordeeld.

Per 1 januari 2014 kunnen Roemenen en Bulgaren in Nederland zonder werkvergunning aan de slag. Onder anderen minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vindt dat de grens voor deze mensen te vroeg opengaat. Ook steden als Den Haag en Rotterdam en de politieke partijen SP en PVV maken zich zorgen over de verwachte toestroom van Oost-Europese arbeidsmigranten.

Laatste reacties

 • agratax2

  De angste voor het weg pikken van banen zou terecht zijn, als de Nederlandse werkzoekende bereid zou zijn de openstaande vacatures in te vullen zonder morren. Helaas de meeste Nederlandse werkzoekenden zijn niet van plan om in de land en tuinbouw te werken of in techniek. Alles waar van heel vroeger nog een zweem van vies, zwaar of onregelmatig aan hangt werpt de Nedelanders verre van zich. Ondernemend Nederland kan dus niet andes dan voor dit werk werkwillende migranten binnen te halen. Voor zgn. Beta vakken (wis-, natuur en scheikunde zijn ookal niet genoeg afgestudeerden omdat deze studies te veel moeite kosten en niet HIP zijn, hier komt nog bij dat door het Haagse beleid het niveau van afgestudeerden lager is dan van veel buitenlandse afgestudeerden. Waaom dan bang zijn, dat je baan wordt gestolen door een buitelander, al jezelf deze baan toch niet wilt vervullen of er de capaciteit niet voor hebt?

 • Boomkesboer

  het enige wat veranderd is dat ze nu mogen werken en belasting betalen al het andere Mogen ze al.
  Al jaren mogen zich hier al vestigen al een uitkering aanvragen kinderbijslag aanvragen etc dat mag allemaal al.
  alleen werken en belasting betalen dat mag pas vanaf 1 januari

 • Elevage

  als ze dan de kinderbijslag ook krijgen voor kinderen die hier in Nederland verblijven is het een ander punt, maar dat is niet zo. Kinderen in het buitenland worden ook door Nederland gesteund.

  Verder eens met agratax, dat de Nederlander niet wil werken in de sectoren waar nu de 'buitenlanders' ingezet worden. Dus waar maken ze zich druk om. De algehele werkwillendheid van de Oost-Europeaan is hier in Nederland zeer ver te zoeken. Dus eerst maar eens zelf aan de slag en dan pas klagen!

 • koestal

  De transportbedrijven laten zich eerst failliet verklaren en gaan weer een doorstart maken met Poolse chauffeurs,om de dure dieselprijs op te vangen.Bittere noodzaak voor bedrijven,ja ze weten in Den Haag om weer extra belasting binnen te krijgen

 • aarthamstra1

  De lonen/inkomsten stijgen hier door niet meer. met als gevolg dat de GROEI economie instort. Of het nu gebeurd omdat de Hollander wel of niet wil werken maakt uit eindelijk niet uit . Niemand schijnt het lef te hebben goed aan te sturen. Zakkenvullende, regel driftige leiders , gevolgd door een volgzaam ,lijdzaam toeziend volk.Met ondernemers die denken als de buurman kapot is heb ik het beter zorgen er voor dat de crisis nog 10 tallen jaren door zal woekeren.

 • gjcamps

  De beste wensen voor 2014. Wat betreft de kinderbijslag, daar hoeft Nederland niet bang voor te zijn, dan kun je als Roemeen beter naar Duitsland gaan, is het 3x hoger. In Duitsland ziet men het trouwens positief, bevolkingsgroei en hoogkwalificeerde mensen zorgen voor verdere economische groei.

 • agratax2

  aarthamstra. Ik zou aan jouw stuk willen toevoegen dat Nederland zich door de eeuwen heen heeft opgeworpen als land van Handelaren en koopmannen. Hier zit het probleem, handelaren hebben maar een doel 'Het verschil tussen inkoop (kosten) en verkoop (opbrengst) zo groter mogelijk te krijgen.' Deze kortzichtige benadering heeft hen doen vegeten dat ze alleen kunnen verkopen als hun kopers voldoende geld hebben en door hun import van goedkope artikelen (o.a.arbeid) zitten hun kopers (Nederlandse werknemers) op zwartzaad en krijgen ze nu zelf problemen en zou de sociale onrust wel eens kunnen aanwakkeren. Sommige politieke partijen zijn duk doende om deze onrust op te versterken met hun anti Europa pleidooien en het uiteen drijven van arm en rijk of door alle saamhorigheidsacties van burgers en / of politiek te beladen met zeer negatieve sentimenten. In ieder geval wens ik een ieder -een voorspoedig 2014-.

 • kenijor

  Is gewoon marktwerking , dus de sterkste, creatiefste zal aan het langste eind trekken.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.