Home

Nieuws 907 x bekeken

Miljarden voor expansie Shuanghui

Luohe – Smithfield-eigenaar Shuanghui International heeft een kredietlijn van 8 miljard dollar voor uitbreiding en overnames gekregen. De onderneming overweegt een overnamebod uit te brengen op Campofrio, het moederbedrijf van het Nederlandse Stegeman.

Eerder kondigde het Chinese bedrijf juist aan een belang van 37 procent dat Smithfield heeft in Campofrio binnen enkele maanden te willen afbouwen tot onder 30 procent.
Shuanghui, ook wel bekend als Shineway, heeft een strategisch samenwerkingspact gesloten met Bank of China, één van de vier grote commerciële staatsbanken in China. Shuanghui en diens dochterbedrijven krijgen toegang krijgen tot miljarden die volgens de voorwaarden gebruikt mogen worden voor investeringen in uitbreiding of modernisering van bestaande slachterijen maar ook de aankoop van nieuwe bedrijven.
Shuanghui International en dochterbedrijf Smithfield Foods wilden eerst af van een fors belang in Campofrio zeggen nu nog geen besluit te hebben genomen over de Spaanse worstenspecialist Campofrio. Volgens bronnen van de Spaanse krant El Mundo overweegt Shuanghui een bod te doen om een meerderheid van de aandelen Campofrio.  Een overnamebod zou concurreren met een bod dat het Mexicaanse Sigma Alimentos vorige maand uitbracht.
De Mexicanen bieden 675 miljoen euro.  Aanvankelijk leek het waarschijnlijk dat het Chinese bedrijf akkoord zou gaan met verkoop aan Sigma omdat ze primair geïnteresseerd waren in de Amerikaanse varkensvleesketen. Bovendien bestaat in Spanje bij vakbonden veel scepsis over een Chinese eigenaar. Spaanse vakbonden zijn bang voor Chinese arbeidsomstandigheden en gebrek aan voedselveiligheid.
Als de Spaanse toezichthouder akkoord gaat met de Mexicaanse overname, heeft Shuanghui 5 dagen voor een tegenbod. Shuanghui betaalde voor de overname van Smithfield 4,7 miljard dollar, maar geld voor deze transactie werd al eerder geregeld bij een serie banken waaronder ook weer Bank of China.

Of registreer je om te kunnen reageren.