Home

Nieuws 12532 x bekeken 9 reacties

Mestwet aangenomen door Eerste Kamer

Den Haag – De Eerste Kamer heeft ingestemd met de nieuwe mestwet. Met steun van VVD, PVV, PvdA, CDA, Christenunie, SGP en 50+ was er een ruime meerderheid voor de wet, met 55 stemmen voor en 20 tegen.

Sybe Schaap van de VVD wilde voor de stemming nog kort een heropening van het debat, in verband met de brief van staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw over het behoud van de dierrechten voor varkens- en pluimveebedrijven en het invoeren van grondgebonden melkveehouderij. Schaap vraagt opnieuw om dit voorstel zorgvuldig te behandelen en ook aan de Eerste Kamer voor te leggen. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs zegde dit namens het kabinet en Dijksma toe.

Staatssecretaris Sharon Dijksma spreekt op twitter van een mijlpaal nu de mestwet is aangenomen. De nieuwe wet met verplichte mestverwerking wordt per 1 januari 2014 van kracht. Veebedrijven met een mestoverschot op bedrijfsniveau zijn verplicht een deel van dit overschot te verwerken en af te zetten buiten de Nederlandse landbouw. "De mestverwerkingsplicht levert een belangrijke bijdrage aan het halen van de milieudoelen. Op dit moment is er een mestoverschot in Nederland, terwijl er in andere delen van Europa en de wereld juist een tekort is. Daar ligt een kans voor Nederlandse ondernemers als zij in staat zijn de mest waarde te geven", aldus Dijksma.

Goedkeuring van de mestwet is van groot belang voor het goedkeuren van het vijfde actieprogramma voor de nitraatrichtlijn in Brussel. Hierover zou deze week door het nitraatcomité in Brussel een besluit worden genomen. De Europese Commissie meldt echter dat goedkeuring van de Nederlandse derogatie deze week niet op de agenda staat in Brussel.

Laatste reacties

 • Givar Agro B.V.

  Eindelijk wat structureels geregeld

 • maatje 1904

  Het stemvee heeft gestemd waarover weet 80% niet eens...

 • PIETER123

  Vreemd dat Brussel nog roet in mestput kan gooien.
  Vreemd zo'n bijzin over Brussel zijn agenda die nergens van weet.
  Lijkt erg op de ganzen discussie ''Brussel heeft regels om CO2 toe te staan om ganzen te mogen vergassen.Alleen geen aanvraag dus ook niet op de agenda.Dus geen besluit.

 • minasblunders1

  Maatje, dat geldt ook voor die andere 20% hoor.

 • Cokie

  en dat gaat zeker gebeuren Pieter123

 • molenpad

  We zijn er nog niet, wie pakt deze mesthandel op en wat gaat het de teveel geproduceerde mest de producent kosten ?
  Gelijk aan Rendac die heeft ook geen koncurent dat doet de prijs zomaar stijgen.

 • veldzicht

  Zo weet je gelijk welke partijen helemaal de pest hebben
  aan de veehouderij.

 • Mozes

  Let er goed op dat D66 hetzelfde stemt als GroenLinks, PvdD en de SP.
  Ik heb al wel eens eerder gezegd dat ik op landbouwgebied nog liever met GroenLinks te maken heb dan met D66. Het is een uitgesproken Randstadpartij die vanaf grote hoogte op de landbouw neerkijkt.

 • veldzicht

  Mozes je hebt helemaal gelijk,ik hoor het Pechtold nog zeggen ,n
  paar jaar geleden,de intensieve veehouderij kan beter niet op d66 stemmen, wat wel het enigste is waar hij gelijk in heeft en voor de rest
  is het net zo,n flut partij als de p.v.d.d ,GroenLinks en sp.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.