Home

Nieuws 5337 x bekeken 19 reacties

Kamer wil dierenwelzijnsbeleid aanscherpen

Den Haag – De Tweede Kamer wil het dierenwelzijnsbeleid van staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) aanscherpen. De Tweede Kamer stemde in met een motie van Tjeerd van Dekken (PvdA) om een streefdatum in te voeren voor een verbod op het couperen van varkensstaarten.

Ook wil de Kamer dat het ministerie samen met de melkgeitensector en de Dierenbescherming binnen een half jaar afspraken maakt over het uitfaseren van onthoornen van melkgeiten. Ook wil de Kamer het proces van het uitfaseren van onthoornen bij melkkoeien versnellen. De evaluatie van de overheid, melkveehouderij en de Dierenbescherming over het ingezette veranderproces wordt vervroegd naar 2016.

Een Kamermeerderheid steunde ook een motie van Henk van Gerven (SP) waarin hij Dijksma vraagt in gesprek te gaan met de varkenssector over uitvoering van de Europese regelgeving voor afleidingsmateriaal in varkensstallen. Ook wil de Kamer dat de overheid in gesprek gaat met de kalversector om het welzijn van kalveren te verbeteren tijdens transport en op stal.
De Kamer is het eens met een motie van Helma Lodders (VVD) waarin ze vraagt eerst de inzet van de vleesveesector om het aantal keizersnedes terug te brengen te evalueren voordat er verder maatregelen worden genomen.

Laatste reacties

 • vogel

  Ik ben blij dat ik een dier ben!!
  *krijg ik geen ring door m'n neus als ik stiekem aan de tepels van een ander sabbel.
  *krijg ik lekker een chip zodat ik nooit als vermist kan worden opgegeven
  *mag ik niet meer rondlopen met vele piercings want 1 oormerk is als al het maximum.
  *wordt er voor mij beslist met wie ik de lakens deel want ik hoef geen zware bevallings meer te hebben
  *hoef ik geen bodyguard meer want mijn soortgenoten hebben ook geen horens meer
  *krijg ik geen tatoeage meer om als nummer door het leven te gaan
  *kan ik eindelijk zelf weer mijn eigen eitje tikken
  *kan ik mij lekker gans vreten op de akker van een boer
  *kan ik lekker spelen en knorren tegelijk
  *laat ik de mensen op deze wereld lekker in de kou staan en hou mijn eigen bontjas aan
  *kan ik altijd 1e klas reizen met een natje en een droogje
  *heb ik ecoducten waar ik veilig kan oversteken
  *...............
  Maar het liefst was ik een vogel
  dan vloog ik nu de 2e kamer binnen in en richtte ik een nieuwe partij op.
  DIE ARME MENSEN TOCH IN DAT KIKKERLANDJE.

 • A.Pekkeriet

  Jammer dat deze mensen niets maar dan ook niets van dierwelzijn snappen staartje netjes couperen is het allerbeste voor dierwelzijn.
  Hoe langer de staarten hoe meer problemen zefs in strohokken (biologisch) gaat het niet goed zonder te couperen.

 • koestal

  iedereen een nummer in het oor

 • mvedder

  Van Dekken en van Gerven, echte arbeiders die zich kromgewerkt hebben met hamers, batsen, troevels, etc...
  Daar kan de arbeider van vandaag op rekenen!

 • Zents beheer

  Even googelen op 'Van Dekken' en aanschouw zelf het niveau wat de PVDA hanteert bij aanstellen van kamerleden. Werkelijk ontluisterend.

 • boerderijdinther

  Meneer van Dekken even gegoogeld hij verkondigt bezig te zijn met Sport, veehouderij en dierenwelzijn. Op de site van de PVDA staat er keurig bij wat hij de afgelopen jaren voor ons betekend heeft! Alle onderwerpen die aanverwanten aan dieren op een rijtje waar hij zich het afgelopen half jaar mee bezig heeft gehouden:
  Reken af met misstanden vleessector
  Alternatieven voor dierproeven
  Misstanden pluimveehouderij aanpakken
  Strenger optreden tegen misstanden veehouderij
  Stop met subsidie megastal
  Stop financiering buitenlandse megastal
  Geen subsidie voor megastal
  Plan metamorfose intensieve veehouderij
  En dan nog dit.. Als Kamerlid kreeg hij voor elkaar dat er een wet werd aangenomen waardoor de strafmaat voor mishandeling tegen dieren wordt verhoogd. (het laatste via wikipedia)
  Verder heeft hij zich met 19 artikelen ingezet tegen matchfixing bij voetbal. Onnozele populistische politicus dus.

 • Zuperboer

  Wie trekt de stekker uit dit linkse kabinet. Liefst vandaag nog.

 • info460

  Nederland is een eiland in EUROPA.... Op deze postzegel leven de dieren anders dan in de rest van Europa. Laten we dan maar zeker niet spreken over buiten Europa.... Maar het VLEES dat de Nl burger eet, komst steeds vaker daar vandaan. Straks: Geen dierenhouderijen in Nl en vlees eten dat komt uit Brazilië. Vol met hormonen en niet gecontroleerd. Het gaat de goede kant op met Nl, maar niet heus!

  Het wordt tijd voor 'De ondernemerspartij'. De overheid maakt ondernemen in Nederland kapot met nul kennis van zaken. Economisch klimaat verslechtert en is straks niet meer te repareren. De negatieve spiraal is ingezet. Het tij moet gekeerd worden.

 • Zents beheer

  En niet alleen een populist zie ik, even door googelen.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Als de staarten niet meer gecoupeerd mogen worden kan er geen big meer naar het buitenland.De Duitsers willen absoluut geen niet gecoupeerde biggen ,zij willen geen aangevreten staarten en verlammingen wat het gevolg is van aangevreten staarten . Het antibioticagebruik gaat ook flink omhoog.De partij voor de dieren kan beter haar naam veranderen in partij voor dierenbeulen.

 • putten

  laat ze eerst eens vragen stellen over het welzijn in de zorg voor mensen, met zoveel ontslagen in het vooruitzicht, en zich dan pas zorgen maken over het dierenwelzijn in dit land dat van de regelgeving kapot gaat.

 • agratax2

  @putten. Volgens mij is jouw probleemstelling bedoeld voor als de mens ziek is. Het dierenwelzijn gaat over hoe Voorkomen we dat dieren ziek worden of zich ellendig voelen. Ik zou het dan ook meer willen vergelijken met de mensen die zich asociaal gedragen, overspannen zijn, zij zouden wel eens last kunnen hebben van -huisvesting- en -groeps grote-. Met andere woorden laten we eerst het welzijn van mensen eens gaan verbeteren, dalen onze zorg en veiligheid kosten met sprongen en kunnen we als land de extra kosten voor dierenwelzijn betalen.

 • boertjevanbuuten

  En Agratax1, hoe wou je dat gaan realiseren? Moeten we in NL de 1-kind-per-gezin-politiek gaan invoeren, terwijl men dat in China nu juist afschaft? Of een neutronenbom laten ontploffen boven NL? Of heb je nog effectievere ideeën om de populatie en de bevolkingsdichtheid te verkleinen? Zijn we meteen van het ondernemers probleem af want dan is er ook geen bevolking meer waar voor en door moet worden ondernomen. Iets wat hier vrijwel geen enkele partij meer goed ondersteund.

 • boerkebrabant

  ik heb en tijdje geleden de staartjes iets langer gelaten als normaal. ongeveer een derde eraan gelaten. wat een elende in het mesthok. en waar laat je al die varkens die gebeten zijn. ik weet wel dat de antie varkensboeren lobby dan wel zal zeggen dat dat aan het systeem ligt. dat klopt, betaal maar een euro meer per kg dan laten wij er de staarten wel aan, ps in ons dorp was een varkensboer met varkens met lange staarten. een bioboer, de stallen staan leeg, en het bedrijf is te koop.

 • Martin Oldenhof

  Volgens mij zijn wij als veehouders in Nederland al koploper in Europa als het gaat om dierwelzijn. Laat eerst de rest van Europa ons niveau halen voor het dierwelzijn voordat hier de regels worden aangescherpt.

 • j.verstraten1

  We hebben in dit veel land veel regels en wetten om mensen te dwingen elkaar met enig respect te behandelen.
  In de dierenwereld geld echter alleen het de theorie van Darwin: recht van de sterkste.
  Dit zat er natuurlijk al lang aan te komen, gezien de discussies.
  Wat er bij mij als boer niet in kan, is het gegeven dat wanneer dieren elkaar verwonden het erbij hoort, en als wij ze daarvoor willen behoeden wij blijkbaar dieren mishandelen. Ik wil best de koe bij de horens vatten, om ze er vervolgens af te halen! Bij mij op stal lopen er wel een paar rond die wanneer ze horens zouden hebben ik mijzelf absoluut niet veilig meer zou voelen. Die vinden het namelijk erg leuk om af en toe een kopstootje uit te delen al is het goed bedoeld. Ze kennen alleen hun eigen kracht niet. In feite voeren we hier dezelfde discussie als met de Oostvaardersplassen. Dierenleed is blijkbaar niet erg, als het maar door dieren of de natuur zelf veroorzaakt word.

 • koestal

  veel excursies organiseren naar de Oostvaardersplassen in de winter,dan pas praten over dierenwelzijn

 • Lin

  Waarom moet de overheid nou dan weer een streefdatum invoeren?! Weer een opgelegde regel er bij. Hoe moeten de gezinsbedrijven hun stal nu aanpassen als er geen geld meer is. Dat zal de zoveelste doodsteek zijn, na de opgelegde welzijns en milieu eisen. Die zijn al ingrijpend genoeg.
  De sector heeft met het castreren en de antibiotica laten zien dat ze dit prima zelf kunnen. De aandacht is er nu, maar het moet we diervriendelijk en boervriendelijk gebeuren. We voelen ons al nauwelijks welkom terwijl we zo hard werken. Er is in de afgelopen jaren al zo veel veranderd, maak de gezinsbedrijven nou niet kapot.

 • alco1

  Het gaat veel actiegroepen helemaal niet om het welzijn van het dier. Alleen maar het anti boer zijn

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.