Home

Nieuws 794 x bekeken

Japan en VS in clinch over landbouwsubsidies

Singapore – Japan weigert vooralsnog in te gaan op de Amerikaanse eis importtarieven op politiek gevoelige landbouwproducten op te heffen. Een vrijhandelsverdrag waaraan de Verenigde Staten, Japan maar ook onder meer Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Vietnam, Chili, Mexico en Maleisië deelnemen, lijkt daarmee op korte termijn onhaalbaar.

Dat bleek na vier dagen van onderhandelen tussen de landen in Singapore. De Japanse staatssecretaris Yasutoshi Nishimura toonde zich tijdens een persconferentie strijdvaardig. "Japan mag geen millimeter wijken. We zullen onze inspanningen tot het laatste moment voortzetten." Nishimura staat onder grote druk van onder meer de alliantie van landbouwcoöperaties, Zen-Noh, en landbouwgemeenten in met name het noorden en westen van het eilandenrijk.
Door het kiessysteem van het sterk verstedelijkte Japan heeft het platteland disproportioneel veel invloed. Zijn partij, Jiminto, rekent al decennia op de stem van het platteland. De Japanse landbouw kenmerkt zich door vergrijzing en kleine plotten. Mechanisatie is aanwezig maar kan niet voorkomen dat in vrijwel elke sector andere landen meer competitief zijn. Japan wil vijf markten waaronder rijst vanuit voedselzekerheid verdedigen.
De VS wil met de Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen ook overeenstemming bereiken over enkele nontarifaire handelsbelemmeringen, zoals erkenning van intellectueel eigendom en hoe in de handel om te gaan met bijvoorbeeld de uitbraak van BSE in een land. Maleisië heeft volgens de Japanse krant Mainichi ook nog problemen met het deels ontmantelen of ten minste minder beschermen van staatsbedrijven.
De EU onderhandelt gelijktijdig met Japan over een vrijhandelsverdrag, wat bijvoorbeeld de export van zuivel en vlees zou kunnen stimuleren, maar deze gesprekken zijn veel minder ver gevorderd. De Japanse premier Shinzo Abe zoekt vrijhandelsverdragen meer dan zijn voorgangers op, om de Japanse economie sneller te laten groeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.