Home

Nieuws 2902 x bekeken 1 reactie

Helft Brabantse bedrijven zonder aanpassing op slot

Den Bosch - De helft van de Brabantse veehouderijen kan zonder aanpassingen niet meer uitbreiden als de strengere eisen van de provincie Noord-Brabant volgend jaar gaan gelden.

Dat blijkt uit een steekproef bij 68 Brabantse veehouders, die de afgelopen vijf jaar extra milieumaatregelen namen. De helft van de veebedrijven met varkens en legkippen in de steekproef scoort in hun huidige opzet voldoende voor de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV). Bij melkveebedrijven ligt dit iets hoger: circa 60 procent. Vleespluimveebedrijven blijven hierop achter, slechts 25 procent scoort positief. De lage score komt door de relatief hoge emissie van fijnstof. Geitenbedrijven scoren eveneens laag; 30 procent scoort voldoende. Gemiddeld scoren geitenbedrijven bijna een zeven. Geitenbedrijven hebben sinds de bouwstop van eind 2009 niet meer kunnen ontwikkelen.

ZLTO-bestuurder Herman van Ham noemt de BZV 'werkbaar en uitnodigend voor boeren'. "Ik verwacht dat 90 procent van de veehouderijen in Brabant een zeven moet kunnen halen."

Provincie Noord-Brabant werkt aan een zogenoemde zorgvuldigheidsscore voor veehouders. Veehouders die voldoen aan alle wettelijke eisen krijgen een zes. De provincie staat uitbreiding alleen nog toe als boeren extra punten halen en een zeven scoren door maatregelen tegen bijvoorbeeld uitstoot van ammoniak, geur, en fijnstof en de dialoog met de buren aangaan. Ook telen certificaten als IKB Varken en Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) mee. De provincie benadrukt dat de meeste bedrijven net niet genoeg scoren en met enige maatregelen wel slagen.

Brabant zegt op basis van juridisch advies dat van boeren mag worden geëist wat in de wet staat. Er is 'wel degelijk een juridisch risico' maar 'voldoende hoop voor een goede afloop' bij de rechter, zegt de adviseur van de provincie over het systeem.

Van Ham maakt even eens zorgen over de juridisch houdbaarheid van de BZV. "Het is nog niet duidelijk of een overheid bovenwettelijke eisen mag stellen aan boeren die vergunning willen."

Eén reactie

  • schoenmakers1

    zou het iets zijn om de bzv dan alleen voor zlto leden te laten gelden herman van ham, jij als voorman stelt immers dat de extra kostprijs niet erg is, ik wil immers niet meeliften op het succes van de georganiseerde

Of registreer je om te kunnen reageren.