Home

Nieuws 850 x bekeken 2 reacties

Gelderland en Overijssel: wel Ganzenakkoord

Arnhem - Gelderland wil samen met Overijssel het Ganzenakkoord toch invoeren. Dat zei gedeputeerde Jan Jacob van Dijk woensdag in Gelderse Staten. Vorige week knapte het Ganzenakkoord omdat op het laatste moment Friese boeren alsnog de stekker eruit trokken.

Gelderland en Overijssel bespreken maandag hoe het Ganzenakkoord op provinciaal niveau toch ingevoerd kan worden. Van Dijk zei blij te zijn dat staatssecretaris Sharon Dijksma van het ministerie (Economische Zaken) het probleem bij de provincies neer legt.

Het Ganzenakkoord moest in het hele land een einde maken aan de schade die wordt veroorzaakt door het enorme ganzenoverschot in Nederland. Boeren, natuurbeheerders en overheden hebben jaren onderhandeld over het akkoord, dat vanaf 1 januari van kracht zou zijn.

De Randmeren tussen Kampen en Nijkerk en het Rivierengebied zijn gebieden waar de overlast en schade door ganzen groot is. Gelderland en Overijssel willen, zoals in het akkoord was afgesproken, overwinterende ganzen met rust laten maar zomerganzen bejagen en vergassen. Vergassen is de meest diervriendelijke methode, maar daarvoor moet de staatssecretaris nog toestemming gaan vragen in Brussel.

Laatste reacties

  • ...............

    Ben benieuwd.

  • PetervanKempen

    Inmiddels heeft Gelderland gewoon , alsof het ganzen akkoord nooit wegens gebrek aan draagvlak van tafel is gegaan, een kloon afgekondigd per 1-1 geldig te zijn. Op gras moet de boer vanaf 1 januari tot 1 maart toekijken als ganzen zijn eerste snede vernietigen, en dan wordt ook nog met droge ogen gezegd dat er opeens minder geld is voor opvang dan het jaar ervoor door het G7 akkord niet af te sluiten.De NMv en NOJG hebben bezwaar gemaakt tegen deze arrogante houding en de KNJv en lto zijn eveneens verbaasd en consequenties volgen. Is dit het provinciaal overleg en maatwerk afspraak waar van Dijk het over heeft?

Of registreer je om te kunnen reageren.