Home

Nieuws 1809 x bekeken 7 reacties

FromFarmers borgt zeggenschap met nieuwe regels

Lochem – De ledenraad van coöperatie FromFarmers wil een aantal regels veranderen zodat zijn zeggenschap over het voerconcern ForFarmers geborgd is ook als deze naar de beurs gaat. Tevens moeten de nieuwe regels, waaronder een hogere vermogensverhoeding, ervoor zorgen dat de coöperatie financieel aantrekkelijk blijft voor bestaande en nieuwe leden.

In 2005 is de coöperatie begonnen met het in tien jaar tijd op naam zetten van het collectieve vermogen, uitgedrukt in voerequivalenten. Het aantal voerequivalenten per bedrijf is gebaseerd op diens afname in de periode van 2001 tot en met 2006. Het vermogen kan worden omgezet in certificaten van aandelen. De aandelen kunnen op een handelsplatform worden verhandeld, ook met niet-leden.
ForFarmers wil naar de beurs en de coöperatie wil voorkomen dat de controle verloren gaat. De ledenraad wil voerequivalenten na 2016 waarde laten behouden. Tot en met 2012 werden ongeveer acht certificaten per benut voerequivalent per jaar op naam gezet, maar de ledenraad is nu voor de periode van 2013 tot en met 2016 akkoord met het op naam zetten van zes certificaten per benut voerequivalent.
Tevens kunnen ook nieuwe leden wat de ledenraad betreft voerequivalenten opbouwen. Na een eerste jaar kan een nieuw lid in vijf jaar voerequivalenten opbouwen, afhankelijk van de omzet. Er is per jaar ruimte voor 50.000 voerequivalenten. Momenteel telt FromFarmers volgens eigen opgave 6.300 leden.
De coöperatie kent volgens de plannen een hogere vermogensvergoeding, gebaseerd op dividend van ForFarmers, toe. Het dividendpercentage van het resultaat bij ForFarmers stijgt vanaf 2013 van 30 naar 40 tot 50 procent. De coöperatie keert tussen 2013 en 2016 geen resultaatuitkering uit, waardoor in combinatie met het hogere dividend 20 miljoen euro beschikbaar komt voor de aankoop van certificaten ForFarmers.
Doel is dat de coöperatie minimaal 20 procent van de certificaten houdt. Afgesproken is dat de coöperatie ook na beursgang 'prioriteitsrechten' krijgt en daarmee meer macht heeft dan gewone aandeelhouders maar daarvoor moet ze wel 20 procent van de aandelen houden.

Laatste reacties

 • Mozes

  Het enigste doel van de beursgang was de koers van de aandelen laten stijgen. Met al deze beschermingsmaatregel zal de koers niet stijgen en hadden ze net zo goed niet naar de beurs kunnen gaan.

 • En

  Koers zal zeker stijgen, dividend gaat omhoog.

 • Mozes

  @Grovar, waarop baseer jij jou verwachting?

 • En

  Zoals ik al zei, het dividend gaat omhoog en de verhandelbaarheid wordt eenvoudiger op de beurs.

 • HJ O R

  Beste Grovar
  Ze zijn geld nodig, dat is het enigste doel.
  De club is op sterven na dood, hier investeert niemand in zeker niet als je niks te zeggen krijgt.
  Gewoon het begin van het einde.

 • jonge722

  Kan iemand mij helpen, ik begrijp het namelijk niet; wordt er de komende jaren geen dividend uitgekeerd aan houders van certificaten (om dat er voor 20 mln certificaten gekocht gaat worden)?

 • boertje brabant

  Kan dat zo maar effe de regeltjes veranderen als dat FF beter uit komt, heb ik 2000 certificaten minder per jaar Dank je wel FF.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.