Home

Nieuws 3139 x bekeken 6 reacties

Extra ammoniakeisen dreigen uit Europa

Den Haag - LTO Nederland maakt zich grote zorgen over de plannen van de Europese Commissie voor de verlaging van de nationale emissieplafonds voor ammoniak en fijnstof. LTO-bestuurder Siem Jan Schenk zegt dat Nederland al de strengste regels heeft op het gebied van ammoniak en fijnstof.

"Een schep er bovenop betekent een afstraffing voor alle maatregelen die al genomen zijn", meldt hij.

Duitsland heeft samen met een aantal andere lidstaten aan de Europese Commissie laten weten dat  een verdere verlaging van de plafonds een direct effect heeft op de intensieve veehouderij.

De Europese Commissie werkt aan een herziening van de bestaande regelgeving op het gebied van luchtvervuiling. De wijziging van de NEC-richtlijn (National Emissions Ceilings) maakt daarvan deel uit. Een van de onderdelen is een verlaging van de nationale ammoniakuitstoot met 30 procent in 2025, meldt het  persbureau Agra Europe op basis van Brusselse bronnen.

De zorgen zijn deze week geuit tijdens de bijeenkomst van de Europese raad van landbouwministers. Denemarken en Luxemburg sloten zich op die bijeenkomst aan bij de Duitsers. Zij vragen de Europese Commissie meer duidelijkheid te geven over de mogelijke gevolgen voor de landbouw. De Europese Commissie zegt dat de voorstellen echter nog niet in het stadium zijn om naar buiten te brengen.

Siem Jan Schenk zegt dat de Nederlandse landbouw erkenning moet hebben voor de koploperspositie die in de afgelopen twintig jaar is bereikt, door de ammoniakemissie met 67 procent te reduceren. In heel Europa was de reductie gemiddeld 28 procent. Nederlandse veehouders hebben veel zwaarder moeten investeren in verlaging van de emissie dan hun collega's in het buitenland, zegt Schenk.

Laatste reacties

 • agratax2

  Als ik het goed begrijp gaat het niet over hoeveel je minder uitstoot dan voorheen. Het gaat over hoeveel je vandaag / morgen uit stoot en niet over het zonder maatregelen zou zijn geweest.

 • schoenmakers1

  had lto in het verleden niet mee moeten gaan met de onzinnige plannen om de emissie zover te verlagen, zij stemde in en ook de niet leden moesten er in mee, immers in overleg met de sector

 • chila

  Hebben de rundveehouders geen rechten nodig maar kilo`s
  ammoniak . Zitten ze toch nog op slot .

 • red

  Zo zie je maar weer graag de liefste van de klas willen zijn en het hartst worden gestraft.
  En onze ambtenaren snappen het nog steeds niet.
  Mischien moeten wij ze eens wakker maken!
  Want wij zijn weer de dupe van hun ijver om te scoren
  Eerst maar eens in de praktijk kijken voor ze weer met hun reken tools en papieren aan de slag gaan

 • Trot

  alles importeren uitstoot bijna nul want vliegtuigen vliegen op water auto rijd op elektra zijn we in een keer klaar

 • masmas

  De varkensstal afbreken zal in holland de volgende stap zijn denk ik. Wat een klotebeleid wordt er in holland gevoerd.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.