Home

Nieuws 630 x bekeken 3 reacties

Dijksma en Kofi Annan in slimme landbouw

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) maakt maandag afspraken over 'klimaatslimme' landbouw met Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties. De Nederlandse overheid trekt bijna 4 miljoen euro uit voor de samenwerking met Agra, de stichting van Annan die meer voedselzekerheid in Afrika wil.

Nederlandse bedrijven gaan de komende jaren meer investeren in Afrika, om economische kansen te creëren maar ook om de opbrengst van kleine Afrikaanse boeren te verbeteren en zo af te raken van de voedseltekorten. Dijksma: ,,Samenwerken met Kofi Annan en zijn organisatie Agra geeft een nieuwe impuls om met onze agrarische bedrijven aan voedselzekerheid te werken en nieuwe economische kansen via klimaatslimme landbouw te creëren.''

De huidige landbouw levert niet voldoende op om in 2050 alle 9 miljard monden op de wereld te kunnen voeden. Daarom wordt gekeken naar mogelijkheden om de productie te verhogen van kleine Afrikaanse boeren die onder moeilijke omstandigheden werken (watertekort, moeilijk te bewerken grond).

Nederlandse kennis en ervaring kan de vele kleine boeren helpen om meer groente te telen naast de mais en cassave die nu vooral worden verbouwd in Tanzania, Malawi, Kenia en Rwanda. Nederland zet daarbij in op het ontwikkelen van nieuwe zaden en teelttechnieken waardoor gewassen minder water nodig hebben om te kunnen groeien.

Laatste reacties

  • agratax2

    Is de Afrikaanse boeren nog niet genoeg land en water afhandig gemaakt door de landbouw projecten van de rijken? Doet de Nederlandse regering hier nog een schepje boven op?

  • el

    Het is beter om de Afrikanen te helpen hun eigen voedsel te verbouwen dan overschotten uit andere landen te dumpen!

  • somporn

    Geef ze een hengel ipv een vis.

Of registreer je om te kunnen reageren.