Home

Nieuws 1571 x bekeken 4 reacties

Dijksma: boeren grootste slachtoffer klappen ganzenakkoord

Den Haag – Boeren zijn het grootste slachtoffer van het klappen van het ganzenakkoord. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw). Zij is niet van plan met wetgeving te komen nu de afspraken tussen provincies, natuurbeschermingsorganisaties en LTO van tafel zijn.

Dat bleek dinsdag tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer. CDA'er Jaco Geurts had Dijksma gevraagd een bemiddelaar aan te stellen om ervoor te zorgen dat de betrokken partijen het alsnog eens worden. Volgens het Kamerlid is Nederland een walhalla voor ganzen, met alle gevolgen van dien voor de landbouw en de luchtvaart.

Dijksma gaf aan zich vooralsnog niet te veel met de kwestie te willen bemoeien. Het is volgens haar nu aan de provincies om met een alternatief voor het afgewezen akkoord te komen. "De provincies zijn eerst aan zet", zei zij. "Het zou unfair zijn over de hoofden van de gedeputeerden een bemiddelaar aan te stellen." Ook  voelt zij niets voor landelijke wet- en regelgeving op dit terrein. "We hebben het beleid gedecentraliseerd."

Volgens Geurts is het akkoord 'uit elkaar gevallen, omdat provincies en boeren geen vertrouwen hadden in het effectief terugdringen van de populatie'. Dijksma ziet dat anders; zij legt de schuld volledig bij LTO, dat zich te elfder ure heeft teruggetrokken. Tegelijkertijd stelt de staatssecretaris dat de agrarische sector het grootste slachtoffer is van het opzeggen van de afspraken. "In het akkoord zat een veel hogere vergoeding dan we nu kunnen uitkeren", aldus de staatssecretaris.

Laatste reacties

 • alco1

  Als er iets landelijk geregeld moet worden is het wel de problematiek met de ganzen, die kenen namelijk geen provincie grenzen. Het is de manier van Dijksma om geen directe politieke vriendjes tegen het hoofd te stoten.

 • schoenmakers1

  beter geen akkoord als een slecht akkoord, hulde lto, poot stijf houden

 • Schaapje

  Tip: alle agrariërs die overlast en schade hebben van de ganzenpopulatie nu de provincie-besturen bestoken met brieven van de schadepost die er wordt geleden. Let wel, er is altijd maar een tegemoetkoming gegeven voor de schade, werkelijke kosten worden nimmer vergoed.

 • koestal

  allemaal een lasergun aanschaffen,is wel prijzig ,maar het werkt ,vooral met oud en nieuw

Of registreer je om te kunnen reageren.