Home

Nieuws 2712 x bekeken 8 reacties

Dijksma benadrukt opnieuw snelle behandeling mestwet

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) heeft opnieuw een oproep aan de Eerste Kamer gedaan om de mestwet snel te behandelen, zodat deze per 1 januari 2014 van kracht kan worden. De brief komt op een opmerkelijk moment, omdat de behandeling van de wet staat ingepland voor dinsdagavond.

Dijksma benadrukt dat invoering van de wet van groot belang is voor het verkrijgen van derogatie in Brussel. Het verkrijgen van derogatie voor het toepassen van meer dierlijke mest per hectare dan de standaard norm is gekoppeld aan het goedkeuring van het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn door de Europese Commissie. De mestverwerkingsplicht is onderdeel van dit actieprogramma. "Het is in dat kader van groot belang dat de Commissie zekerheid heeft over inwerkingtreding van de mestverwerkingsplicht met ingang van 1 januari 2014", schrijft Dijksma.

Het is tevens van belang dat het stelsel van verplichte mestverwerking zich kan bewijzen tijdens de periode dat de productierechten voor varkens en pluimvee en de melkquota nog van kracht zijn, vindt Dijksma.

Laatste reacties

 • info58

  Sharon moet zelf wat duidelijker zijn en niet zo gauw zenuwachtig worden als er weer vergaderd moet worden in Brussel. Bij iedere derogatieronde is er weer een nieuwe minister of staatssecretaris en dat beginnen ze op voorhand al te bibberen om later te kunnen zeggen, kijk eens wat we allemaal weer hebben binnengesleept

 • koestal

  Verburg verschool zich ook bijna altijd achter Brussel,dus Brussel geeft haar weinig speelruimte

 • wmeulemanjr1

  Wat heeft de boer eigenlijk aan 1 Europa ?

 • schoenmakers1

  dat we allemaal mee mogen betalen om het in stand te houden

 • John*

  ook voor de boeren is er duidelijkheid nodig... persoonlijk vind ik dat er een mooi systeem ligt. de vervuiler gaat betalen! rechten hebben jaren een duur plafond in stand gehouden maar niets opgelost. tijd voor verandering dus! jammer voor de boertjes die het stalletje achter het huis willen slopen en blijven wonen waar ze nu zitten. Zeg is eerlijk: dat zijn ook niet bedrijven voor de toekomst en daar hoef je mijn inziens ook geen beleid te maken of in stand te houden!

 • koestal

  Hoe beng je zo goed mogelijk een economie om zeep ?,door geen mest meer op het land te brengen. zeiden ze vroeger al ,rijke ouders ,arme kinderen

 • koestal

  dat wordt snel en slordig

 • minasblunders1

  Ach Koestal, dat maakt niets uit. Als het langzaam en netjes zou gebeuren waren de gevolgen net zo goed problematisch. Of je een wet nu snel of langzaam invoert, als hij niet klopt zal het hoe dan ook een puinzooi blijven.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.