Home

Nieuws 223 x bekeken

Britten kopen minder vlees en groente

Londen – Britse huishoudens kopen de laatste jaren minder verse groente, aardappelen, onbewerkt vlees en volle melk. Al met al besteedden ze vorig jaar een goede 3 procent minder aan eten en drinken binnenshuis en bijna 6 procent buitenshuis dan drie jaar eerder.

Dat staat in het jaarlijkse Family Food overzicht van het plattelandsministerie Defra. Dat onderzoek is gebaseerd op gegevens van 6.000 huishoudens. Die geven gemiddeld 34,60 euro per persoon per week uit aan eten en drinken en nog eens 14,30 euro per persoon per week in de horeca. Lagere inkomens zijn daarbij een aanzienlijk groter deel van hun besteedbaar inkomen kwijt aan het dagelijks op tafel zetten van eten dan mensen die meer verdienen.

De aankopen van verse groente vertonen al bijna tien jaar een dalende lijn, meldt het rapport. In 2005 kocht de Brit nog gemiddeld 1,156 kilo per persoon per week, vorig jaar was dat nog maar 1,086 kilo. Bij fruit is het beeld hetzelfde terwijl ook aardappelen minder in het karretje gaan met een daling van 21 procent in de laatste tien jaar. Verder wordt ook steeds minder volle melk gedronken, terwijl de verkopen van halfvolle en magere melk op peil blijven. De afzet aan onbewerkt vlees – zogenaamd karkasvlees – lag vorig jaar bijna 8 procent lager dan drie jaar eerder. Zelfs gehakt, voorheen een sterke groeier, moest in die periode 11 procent inleveren. Daarnaast drinken de Britten zowel thuis als in de pub, ondanks de beeldvorming, gestaag minder alcohol.

Of registreer je om te kunnen reageren.