Home

Nieuws 1322 x bekeken

Bemesten en spuiten niet uitgesloten bij vergroening

Brussel – Op de ecologische aandachtsgebieden, de zogenoemde natuurbraak, mogen gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen worden gebruikt. Dat zegt Eurocommissaris Dacian Ciolos.

In het kader van de vergroeningsmaatregelen moeten bedrijven 5 procent van het oppervlakte bouwland inclusief tijdelijk grasland inrichten als ecologisch aandachtsgebied. Dit kan door bijvoorbeeld akkerranden of landschapselementen. Ook kunnen specifieke gewassen geteeld worden op deze gebieden. Nederland overweegt hier ook eiwitgewassen of bijvoorbeeld vlas toe te staan. Er was in Brussel wat onduidelijkheid of deze aandachtsgebieden bemest en bespoten mogen worden.
Ciolos sluit dit niet uit. "Voorwaarde is dat eventuele gewasteelt op deze gebieden bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit. De lidstaten mogen bepalen welke gewassen en productiemethoden hiervoor worden toegestaan", aldus Ciolos.

Of registreer je om te kunnen reageren.