Home

Nieuws 1365 x bekeken 3 reacties

Afstoten bedrijfspanden NVWA kost miljoenen extra

Den Haag – Het afstoten van oude bedrijfspanden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kost miljoenen euro's meer dan oorspronkelijk becijferd. Minister Schippers (volksgezondheid) en staatssecretaris Dijksma (landbouw) trekken nu samen 18 miljoen extra uit om lopende huurcontracten af te kopen. Dat blijkt uit een deze week gepubliceerde aanvulling op de rijksbegroting. Het totaalbedrag voor het opzeggen van de bestaande huisvestingsovereenkomsten komt daarmee op 33 miljoen euro.

Met Prinsjesdag had Dijksma al laten weten dat het afstoten van overtollige panden moeizaam verloopt vanwege de slechte marktsituatie voor kantoorruimte. Zij gaf toen tevens aan met een plan van aanpak te komen. Naar nu blijkt, hangt daar een pittig prijskaartje aan.

Door de fusie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Algemene Inspectiedienst en Plantenziektekundige Dienst in 2012 is er minder behoefte aan kantoorruimte dan in voorgaande jaren. Maar vooralsnog leidt dat niet tot besparingen, integendeel. Onlangs gaf de Algemene Rekenkamer in een kritisch rapport aan dat het kabinet de schaalvoordelen van de fusie enorm heeft overschat.

Ook het dagelijks werk van de NVWA blijkt duurder dan verwacht. Dijksma trekt 6,8 miljoen euro extra uit voor onder meer de implementatie van de bestuurlijke boete en het aantrekken van nieuwe dierenartsen. Uitstel van de verhoging van retributietarieven kost haar nog eens 2 miljoen en een aantal administratieve zaken telt op tot 1,6 miljoen. Schippers verhoogt haar bijdrage met 2,2 miljoen, onder meer voor de bestrijding van de tijgermug en de openbaarmaking van inspectiegegevens. Tenslotte stijgen ook de personeelskosten.

Laatste reacties

  • XB

    Ooooh vandaar dat de tarieven met 20% stijgen.

  • XB

    Ooooh vandaar dat de tarieven met 20% stijgen.

  • koestal

    De tijgermug maakt het duur

Of registreer je om te kunnen reageren.