Home

Nieuws 1627 x bekeken 2 reacties

ZLTO: justitie stigmatiseert veehouder

's-Hertogenbosch - De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie vindt dat het Openbaar Ministerie en het Brabants provinciebestuur veehouders stigmatiseren als ze stellen dat veehouders 'een loopje met de regels nemen' en 'niet doordrongen zijn van de urgentie van de naleving van milieuregels'.

Officier van Justitie Frans Gelissen en gedeputeerde Johan van den Hout zeggen in Boerderij Vandaag dat zij het gevoel hebben dat veehouders het belang van naleving van regels voor luchtwassers niet voldoende onderschrijven. "Er is geen gevoel voor urgentie", zegt Gelissen.

Gedeputeerde Van den Hout stelt dat ZLTO niet alleen de ernstige overtredingen moet veroordelen, maar ook de minder zware vergrijpen. Gelissen zegt dat het geweten van boeren vooral in de portemonnee zit.

Aanleiding is de strafzaak tegen een aantal Brabantse varkenshouders, bij wie luchtwassers niet functioneerden of soms helemaal ontbraken.

ZLTO zegt afstand te nemen van veehouders die willens en wetens luchtwassers niet hebben aanstaan of zelfs niet hebben geïnstalleerd. "Dat kan niet. Duidelijker kunnen we dat niet zeggen", aldus een woordvoerder van de organisatie. Aan de andere kant neemt ZLTO ook afstand van het Openbaar Ministerie en gedeputeerde Van den Hout als zij zeggen dat veehouders niet het gevoel hebben dat het belangrijk is om de milieuregels na te leven. ZLTO zegt dat dergelijke suggesties stigmatiserend zijn voor veehouders. "Dat neigt naar een strategie om de veehouderij doelbewust in een kwaad daglicht te stellen", aldus ZLTO. > Pagina 5

Laatste reacties

  • Jan van het Zand

    De lawine aan regelgeving en de niet aflatende reclame van actiegroepen, zoals Wakker Dier, voor excessen in de veehouderij, maken ten onrechte van de veehouders criminelen/verdachten. De meeste veehouders hebben de zaakjes netjes voor elkaar. Maar zoals altijd moeten de goeden het besnieten onder de kwaden.
    Als je ziet dat miljoenen bekeuringen worden uitgeschreven in het verkeer vanwege het overtreden van de snelheid, dan moet elke verkeersdeelnemer wel een crimineel zijn. Toch is hier de beleving heel anders.
    De negatieve berichtgeving vnl door de actiegroepen is tussen de oren gaan zitten van de politici in Den Bosch en de rechtshandhavers. En dan is het ook nog zo, dat de fouten gemaakt na verkoop af boerderij, ook nog op de veehouderij neerdalen.

  • alco1

    Het goede wordt niet meer vermeldt, met als gevolg dat die juist afhaken. Er gewoon geen zin meer in hebben. Het begin van totale verloedering.

Of registreer je om te kunnen reageren.