Home

Nieuws 3317 x bekeken

Verkoopgolf ledencertificaten Rabobank

Utrecht – Leden van Rabobank hebben op de maandelijkse handelsdag een recordaantal ledencertificaten van de hand gedaan. De bank schrijft de stijging zelf vooral toe aan de zorgplichtbrieven die zijn gestuurd aan certificaathouders maar erkent dat de schikking van bijna 800 miljoen euro in verband met manipulatie van de Libor en Euribor ook vertrouwen in de bank heeft ondermijnd.

In totaal bedroeg de handelsomzet 29,8 miljoen certificaten. Het vorige record, 15 miljoen stuks, werd in juni neergezet. Op dezelfde handelsdag in 2012 werd een volume van 4,7 miljoen genoteerd en het jaar ervoor 2,9 miljoen. Bij cijfers zijn vraag en aanbod bij elkaar opgeteld. In totaal telt Rabobank 150.000 leden certificaathouders. Rabobank heeft een marktaandeel van meer dan 80 procent in de agrarische sector waar veel (ex)- ondernemers kozen voor het beleggingsproduct, waarvoor Rabobank een minimaal rendement van 5,2 procent beoogde.
De financiële omzet komt neer op 374 miljoen euro. De certificaten kunnen alleen worden verkocht aan leden of Rabobank-personeel, of de bank zelf. Rabobank garandeert tot 1 januari 2014 de handel door het papier tegen een minimumprijs van 25 euro op te kopen. Rabobank heeft in oktober bijna alle certificaten zelf ingekocht. Het terugkoopfonds bedroeg 2 miljard euro maar is de laatste maanden vermoedelijk ten minste gehalveerd.

Ingekochte certificaten tellen niet meer mee voor het kernkapitaal van de bank. Dat zou kunnen betekenen dat Rabobank minder solide wordt aangemerkt en op een andere wijze buffers moet opbouwen, bijvoorbeeld door marges op producten te vergroten, in de kosten te snijden of minder risicovol krediet te verstrekken. De eerste verkoopgolven ontstonden in de zomer al nadat de nationalisatie van SNS Reaal certificaathouders herinnerde aan het feit dat houders van diep-achtergesteld papier, zoals de ledencertificaten, als het goed mis gaat hun inleg kwijtraken. 
Op 10 september stuurde Rabobank een brief aan certificaathouders waarin wordt benadrukt dat het product een beleggingsproduct is en geen spaarproduct. Rabobank noemt het in de brief 'passend' dat niet meer dan 20 procent van het vermogen van leden in certificaten is belegd. Directeur agrarisch advies Jan Breembroek van adviesbureau Flynth Hij vermoedt wel dat afnemers van financiële producten van Rabobank soms de risico's hebben onderschat vanwege hun affiniteit met de coöperatieve bank. "De bank wordt gerekend tot de eigen bloedgroep."

Of registreer je om te kunnen reageren.