Home

Nieuws 343 x bekeken

VS bezorgd over Duitse opstelling bij handelsoverleg

Washington – De invloedrijke Amerikaanse Kamer van Koophandel maakt zich zorgen over de opstelling van een aantal Europese landen in het overleg over een handelsakkoord met de VS, dat vergaande gevolgen kan hebben voor de landbouw.

Er dreigen te veel 'rode strepen' te worden getrokken, aldus de organisatie in een statement. De verklaring is een reactie op de harde opstelling van Frankrijk eerder, maar nu ook Duitsland.
De Fransen hebben meermalen aangekondigd zich hard te zullen opstellen om boeren te kunnen blijven afschermen van de wereldmarkt en bestaande Europese voedselstandaarden te blijven handhaven. Eerder werd al bedongen dat culturele steun, zoals de omvangrijke staatssteun voor de muziekindustrie en filmindustrie, buiten de besprekingen blijven.
Voor de Amerikanen is Duitsland echter wellicht het grootste risico. Het afluisteren van Angela Merkel heeft in Duitsland geleid tot een politiek debat over de relatie met de VS. De VS heeft volgens Duitse politici het vertrouwen van een bondgenoot beschaamd. Duitsland leunt sinds de Tweede Wereldoorlog noodgedwongen op Amerikaanse militaire bescherming en volgde sindsdien vrijwel altijd de Amerikaanse diplomatieke lijn.
Duitsland stelt volgens Duitse media nu als eis dat in het vrijhandelsverdrag harde voorwaarden worden opgenomen voor de bescherming van privacy en industriële geheimen bij dataverkeer. De besprekingen lopen van Europese zijde via de Europese Commissie. De vraag is of de VS hiervoor voelt. De Amerikaanse wetgeving stelt limieten aan het bespioneren van de eigen bevolking, maar niet aan het spioneren in het buitenland.
Een handelsdeal met de VS biedt volgens de Europese Commissie grote kansen, maar met name de vleesindustrie vreest voor een uitvergrote kopie van de deal die de EU sloot met Canada. De EU stelde voor Canada betrekkelijk grote heffingsvrije importquota in voor rundvlees (50.000) en varkensvlees (75.000 ton).

Of registreer je om te kunnen reageren.