Home

Nieuws 5038 x bekeken 5 reacties

'Sleutelrol voor agrarische familiebedrijven'

Brussel – Wereldwijd zijn er 500 miljoen boerenbedrijven, 80 procent daarvan is een familiebedrijf. Agrarische familiebedrijven spelen dan ook een sleutelrol, niet alleen in economische zin, maar ook voor de voedselzekerheid en voor plattelandsgebieden. Met die vaststelling opende Dacian Ciolos, EU-commissaris voor landbouw, een conferentie over familiebedrijven in de landbouw in Brussel.

De wereld wordt gevoed door agrarische familiebedrijven volgens Ciolos en hij sprak zijn volle ondersteuning uit voor de campagne '2014, jaar van het agrarisch familiebedrijf' van de wereldvoedselorganisatie FAO. Ciolos: "In het licht van de grote problemen van vandaag zoals de groeiende vraag naar voedsel en klimaatverandering kunnen we vertrouwen op familiebedrijven. Deze bedrijven hebben een opmerkelijk aanpassingsvermogen en zijn onderdeel van de oplossing."

Duidelijk is dat er een grote verscheidenheid is tussen de bedrijven. Van kleine bedrijfjes die alleen zelfvoorzienend zijn, tot marktgerichte intensieve bedrijven gebaseerd op moderne technologie. Dat werd ook duidelijk uit de bijdrage van Prinses Maha Chakri Sirindhorn van Thailand. In dat Zuidoost-Aziatische land is het beleid vooral gericht op het vergroten van kennis bij kleine familiebedrijven om zo efficiënt mogelijk te produceren op vaak kleine stukjes land. Essentieel daarbij is het vergroten van kennis, samenwerking in coöperaties maar ook het gebruik van duurzame energie.
De verwachtingen voor het jaar van het agrarisch familiebedrijf zijn wel heel verschillend. Dat erkende ook directeur-generaal José Graziano da Silva. Een belangrijk doel is in ieder geval dat er brede erkenning komt voor de belangrijk rol van familiebedrijven en dat zich dit vertaalt in beleid dat kan bijdragen aan een betere positie van boeren zelf en vergroting van de voedselproductie. Bovenal moet duidelijk worden welke verbeteringen en kennis er nodig zijn. Dat moet ook oplossingen bieden voor wereldwijde problemen als vergrijzing van boeren door gebrek aan opvolging. In ieder geval is de blik niet alleen maar gericht op 'sociale bescherming', minstens zo belangrijk is de economische factor bijvoorbeeld door het verbeteren van productiviteit aldus de FAO-topman.

Laatste reacties

 • zwolle

  Laten we den beginnen met een voldoende beloning van arbeid, kapitaal en risico van deze agrarische familie bedrijven

 • trekker123

  Op een conferentie over familiebedrijven kun je natuurlijk maar moeilijk het einde van het familiebedrijf aankondigen. Mooi gepraat over de sleutelrol die ze spelen en dat ze zich zo lekker aanpassen. Voor de multinationals een veilig gevoel. Die boeren blijven lekker werken voor weinig. Ze doen het graag. En als consument ben ik er ook wel blij mee. Gewoon lekker goedkoop blijven eten. Verder is het hetzelfde gezwets dat we al 100 jaar lang horen. Lekker belangrijk en deskundig doen op een congres. We dronken een glas en we deden een plas. En .....

 • mr

  alles bleef zoals het was!
  volledig mee eens trekker123

 • agro1

  sluit me volledig bij 'trekker' aan. onze fysieke opbrengsten zijn dus te hoog. ciolos boppe.

 • agro1

  ook 'zwolle' is me uit het hart gegrepen. xcuus, te snel op zend gedrukt. toch nog maar eens: ciolos boppe.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.