Home

Nieuws 2733 x bekeken 8 reacties

Opnieuw bestuurder weg bij Rabobank

Utrecht - Sipko Schat treedt per direct terug uit de raad van bestuur van Rabobank. Dat meldde de bank maandag. Schat gaf onder meer leiding aan de internationale activiteiten van Rabobank. Hij vertrekt omdat is gebleken dat bij de aangesloten banken 'voor zijn aanblijven onvoldoende draagvlak bestaat', aldus de bank.

Onlangs trad ook topman Piet Moerland af nadat Rabobank publiekelijk boete had moeten doen voor haar rol in het internationale schandaal rond de manipulatie van het Libor-rentetarief. De bank betaalt in totaal 774 miljoen euro om die kwestie te schikken met verscheidene toezichthouders in binnen- en buitenland.

De raad van commissarissen sprak ondanks die affaire zijn vertrouwen uit in Schat, maar vond daarvoor geen steun in de regio's. Daarom hebben de commissarissen besloten alsnog afscheid te nemen van de bestuurder, die ruim 25 jaar bij Rabobank in dienst was. "Zonder steun vanuit de lokale banken kun je niet functioneren in de raad van bestuur", zei een woordvoerder.

Over een eventuele vertrekregeling zal gezien de gevoeligheid rond gouden handdrukken een 'onafhankelijke derde' beslissen, aldus Rabobank. Hoe die bemiddeling er precies uit komt te zien, kon de woordvoerder nog niet zeggen. Rabobank heeft geen plaatsvervanger aangewezen voor Schat en verwacht 'op afzienbare termijn' een opvolger te benoemen.

President-commissaris Wout Dekker sprak van 'een moeilijk besluit voor alle partijen'. Volgens topman Rinus Minderhoud, de opvolger van Moerland, verliest de bank in Schat een internationaal topbankier 'die veel voor de Rabobank heeft betekend'.

Laatste reacties

 • gerard364099

  die onafhankelijke wil ik wel even zijn word het een verrekt magere gouden handdruk eerst de zaak belazeren en dan handdruk dacht ut nie

 • Elevage

  hij heeft al genoeg handen gedrukt: vooral in het voordeel van hemzelf
  Dus de normale uitkoopprocedure die voor iedere bankemployé telt lijkt me genoeg, of gaan alle baliemedewerkers ook weg met een gouden handdruk

 • Bzl

  Schande,boerenleenbank in verval...

 • alco1

  Als employees een schadeclaim kunnen veroorzaken van bijna 800.000.000 euro. Dan hebben nog veel meer mensen zitten slapen en dus zullen er nog veel meer koppen sneuvelen. Hopelijk hebben ze allemaal in hun contract staan dat bij falen geen bonus wordt uitgekeerd.
  Echter zo slim (slecht) zijn ze meestal wel dat je daar gerechterlijk niet onderuit kunt.

 • agratax2

  alco1. Er is inderdaad een wettelijke regeing bij ontslag, maar ook bij ontslag op staande voet en daar lijkt dit op. Bij de eerste kan de kantonrechter je een bedrag toe kennen gerelateerd aan je loon en je dienstjaren. Geldt uiteraard niet voor directie. Op staande voet betekent je hebt ernstige fouten gemaakt eventueel na waarschuwingen en dus niet capable weg wezen. Zal ook wel niet gelden voor directie. Volgens mij moeten de aangesloten plaatslijk banken zeer allert zijn op het vervolg van wege hun reputatie. Zij kunnen in principe niets doen aan dit debacle maar krijgen wel zwarte piet, zij moeten steeds weer uitleggen wat er gaande ws en dat zij hier compleet buiten staan vanwege hun lokale aard.

 • polsbroek

  Als ik fouten maakt moet ik dat zelf betalen Waarom zij niet

 • Jan van het Zand

  Rabo: Ruimt Alle Bestuurders Op. Dat is wat anders dan boeren opruimen.

 • Mozes

  Op nu.nl las ik van mensen die hem persoonlijk kennen dat hij een door en door integere man is. Hij heeft blijkbaar teveel vertrouwen gehad in de integriteit van zijn ondergeschikten. Hij mag dan persoonlijk nog zo integer zijn, er is wel fraude gepleegd op de afdeling waar hij verantwoordelijk voor was. Als dit kon gebeuren omdat hij niet goed heeft opgelet is dit zijn persoonlijke fout. Als dit kon gebeuren omdat de controlesystemen niet goed in elkaar zaten (waar ook aanwijzingen voor zijn) had hij dit moeten opmerken en tijdig moeten verbeteren. Dat dit niet gebeurd is, is dan ook weer zijn persoonlijke fout.
  Ik ben van mening dat het vertrek van Sipko Schat noodzakelijk is om het vertrouwen in de Rabobank te herstellen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.