Home

Nieuws 1977 x bekeken 10 reacties

'Oostvaarderswold is zaak voor Flevoland'

Den Haag – Er komt in de komende jaren een miljard euro extra beschikbaar voor natuur. Met die vaststelling pareerde staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken kritiek vanuit de Kamer op het natuurbeleid van het Kabinet tijdens een debat over de voormalige Ecologische hoofdstructuur (EHS) in de Tweede Kamer.

Volgens de SP en de PvdD breken de regeringspartijen met het regeerakkoord waarin volgens hen is opgenomen dat de oorspronkelijke EHS (van 728.000 hectare) inclusief robuuste verbindingszones zal worden gerealiseerd. Volgens Dijksma is van een breuk met het regeerakkoord geen sprake: "Het voorgestelde Natuurpact is haalbaar en betaalbaar met kwalitatieve natuur. Het gaat daarbij niet om de laatste hectare." Ook komen er volgens Dijksma wel degelijk ecologische verbindingszones. Een motie van de Partij voor de Dieren om alsnog de natuurverbindingszone Oostvaarderswold in Flevoland mogelijk te maken ontraadde ze: "de provincies maken daarin eigen keuzes en Flevoland is bezig met nieuwe plannen".
De staatssecretaris kwam ook niet tegemoet aan de wens van PvdA-partijgenoot Lutz Jacobi om ook natuurorganisaties en andere belanghebbenden deel uit te laten maken van gebiedscollectieven voor agrarisch natuurbeheer: "Subsidies voor agrarisch natuurbeheer gaan naar ondernemers in een gebiedscollectief, maar de plannen worden wel besproken met alle betrokkenen en de provincies moeten dat vervolgens goedkeuren." VVD'er Rudmer Heerema deelde juist een pluim uit over het belang dat wordt gehecht aan agrarisch natuurbeheer en dat er een eind komt aan de 'bevoordeling van natuurorganisaties'. De regeringspartijen verschillen duidelijk nog van mening over de rol van agrarisch natuurbeheer.

Laatste reacties

 • alco1

  Het is wel weer duidelijk wie de opmakers zijn.

 • jordi 1455

  Het zou dijksma sieren om van de ovp weer landbouwgrond wordt gemaakt waar voor die grond was drooggelegd, dit zou overigens ook het mestoverschot verkleinen.

 • Snel

  Dit miljard zou beter aan de zorg en ouderen besteed kunnen worden, mensen die gezorgd hebben dat wij `t zo comfortabel hebben.
  Schande dat de regering hier aan voorbij gaat. Nieuwe verkiezingen!!!!!!!!

 • veldzicht

  Ze hebben het maar over begrotings tekorten?????ik weet nog wel iets waar honderden milioenen van af kan , waar geen mens last van
  heeft en het land ,n stuk mooier van blijft.

 • qualm

  begrotings tekort komt van geldsmijterij

 • putten

  bezuinigen is niet het geld ergens anders vandaan halen, maar minder uitgeven.

 • minasblunders1

  'De provincies maken daarin eigen keuzes en Flevoland is bezig met nieuwe plannen'.....zegt Dijksma. Was het niet zo dat Flevoland van de overheid het Oostvaarderswold niet meer MOCHT aanleggen? Hoezo eigen keuze??

 • ed12345

  Als straks echt de remmen op de uitgaven MOETEN heb ik zo'n flauw vermoeden waar de klappen gaan vallen

 • maatje 1904

  In den haag gaan ze niet door tot de laatste snik maar tot de laatste eurocent te vergooien aan geldsmijterij.

 • VLBD

  Hoe was het ook al weer:
  Zonder een definitief akkoord met de centrale overheid ging GS van Flevoland alvast maar aan de slag met het 'kopen' van de benodigde gronden. Staatssecretaris Bleker heeft een stokje gestoken voor dit al te voortvarende beleid van de provincie (GS hoopte dat 'voldongen feiten' door Den Haag wel overgenomen zouden moeten worden). Niet dus!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.