Home

Nieuws 654 x bekeken

Olieprijs daalt na akkoord Iran

Amsterdam - De olieprijs is maandagochtend gedaald in reactie op het akkoord over het kernprogramma van Iran. Handelaren en analisten hopen op een ruimer olieaanbod op de wereldmarkt.

Aan het einde van de ochtend daalde de prijs van een vat Brentolie (159 liter) op de termijnmarkt met bijna 2 procent tot 109 dollar. De prijs van Amerikaanse olie ging 1,5 procent omlaag tot 93,44 dollar per vat, meldt ANP.

Dankzij het akkoord heeft de olieprijs de komende weken meer ruimte om te dalen. Hoewel de Europese en Amerikaanse handelssancties tegen de Iraanse olie-export grotendeels van kracht blijven, kan de uitvoer van Iran de komende tijd stijgen. Iran kwam de afgelopen maanden vrijwel niet toe aan zijn exportlimiet van 1 miljoen vaten per dag, maar zal dat dankzij soepelere randvoorwaarden in de komende weken naar verwachting wel weten te halen.

De olieprijs bewoog de afgelopen week tussen de 106 en 109 dollar per vat. Dat is relatief hoog in vergelijking met de afgelopen weken. Reden was het beperkte aanbod vanuit Libië. Dat verlaagde het aanbod op de oliemarkt waardoor de olieprijs steeg. Voor het weekend piekte de prijs ruim 110 dollar per vat omdat handelaren en analisten zich zorgen maakten omdat de kans op een akkoord kleiner werd.

De oliesancties hebben de Iraanse economie de afgelopen tijd zwaar onder druk gezet en hebben geleid tot een enorme inflatie in het land. De waarde van de Iraanse munt (de rial) ten opzichte van de dollar is de afgelopen twee jaar gehalveerd, net zoals de inkomsten uit de olie-export. Daarnaast is voor ruim 50 miljard dollar aan Iraanse reserves bevroren.

Of registreer je om te kunnen reageren.