Home

Nieuws 767 x bekeken 1 reactie

'NAM moet alle huizen bevingsproof maken'

Middelstum - Alle bijna 70.000 woningen en panden in Noord-Groningen moeten aardbevingsbestendig worden gemaakt. Dat is een van de adviezen van de commissie-Meijer, die in opdracht van de provincie Groningen onderzoek deed naar de toekomst van het gaswinningsgebied. Ook moet de NAM 895 miljoen op tafel leggen om het gebied veilig en aantrekkelijk te maken, aldus de commissie vrijdag.

De commissie wil dat de NAM alle gebouwen in het gebied afzonderlijk gaat inspecteren en dan maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat de panden bestand zijn tegen een aardbeving met een kracht van 5 op de schaal van Richter. Scholen, chemische fabrieken en huizen van mensen met psychische of fysieke klachten als gevolg van de aardbevingen krijgen voorrang.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) hakt in januari de knoop door over de toekomst van de gaswinning. Hij bekijkt daarbij ook maatregelen die positief kunnen uitpakken voor Groningen, stelde hij vrijdag in een reactie op de commissie-Meijer. "We moeten kijken wat redelijk is." Hij zal de adviezen van de commissie betrekken bij zijn besluitvorming.

PvdA-Kamerlid Jan Vos toonde vrijdag begrip voor de adviezen van de commissie-Meijer. De NAM moet daadwerkelijke schade altijd vergoeden, vindt hij.

Het adviesrapport van de commissie telt 12 maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de inwoners en ondernemers zich weer veilig voelen en vertrouwen krijgen in de NAM en de rijksoverheid. De maatregelen moeten ook de zorgen van inwoners wegnemen over de waardedaling van hun woning na toekomstige bevingen. Daarnaast moeten alle adressen in het gebied een waardebon van 4000 euro krijgen om hun pand energiezuiniger te maken. De NAM zou volgens de commissie ook 330 miljoen euro moeten steken in het bevorderen van de overgang naar meer duurzame energie en het vergroenen van de chemiesector.

De commissie was tijdens gesprekken met inwoners onder de indruk van de gevoelens van onveiligheid. "Dat is echt een slag erger dan dat de rest van Nederland zich bewust is", zegt voorzitter Wim Meijer. "Mensen voelen zich onveilig en weten niet wat ze van de toekomst moeten verwachten. Ze willen gehoord worden. Het draagvlak voor de gaswinning is aan het afbrokkelen."

De commissie wil dat de maatregelen worden uitgesmeerd over een periode van 20 jaar. De NAM moet dan elk jaar 45 miljoen euro in een fonds storten. Ook de provincie Groningen moet voor 100 miljoen bijdragen aan een aantal maatregelen. De commissie verwacht ook van het bedrijfsleven dat ze met geld over de brug komen.

De Groningse Commissaris van de Koning, Max van den Berg, claimde eerder dit jaar al een compensatie van 1 miljard euro voor de schade als gevolg van de gaswinning.

Eén reactie

  • agratax2

    Als ik boven staand stuk goed begrijp MOETEN de NAM en de Provincie Groningen opdraaien voor de schade veroorzaakt door de Gaswinning. Prachtig geregeld door Den Haag de nationale schatkist de Inkomsten uit de gasbel en de NAM en de Provincie de lasten. Hoe koloniaal kun je denken in Den Haag eeuwen lang ver weg landen uitzuigen en daarna je noordelijkste landsdeel als Wingewest gebruiken. Welk gewest wordt het volgende slachtoffer? De gebieden met de meeste Windgeneratoren? Of zullen we toch maar de voedsel producerende provincies tot toekomstig wingewest verklaren?

Of registreer je om te kunnen reageren.