Home

Nieuws 2191 x bekeken 9 reacties

Ministerie maakte 'lek' in mestwet bewust

Den Haag – Er wordt bewust geen onderscheid gemaakt bij mestverwerking van fosfaat uit pluimveemest of uit varkensmest in de nieuwe mestwet.

Dat zegt het ministerie van landbouw in reactie op het 'pluimveelek' in de nieuwe mestwet. Varkens- en rundveehouders kunnen straks via een mestverwerker of mestexporteur hun verwerkingsplicht overdragen aan een pluimveehouder.

Volgens de nieuwe mestwet zijn veehouders met een mineralenoverschot hebben verplicht dit (deels) te verwerken. Pluimveehouders kunnen de mestverwerkingsplicht niet overnemen van veehouders in andere sectoren. De verwerkingsplicht wordt wel uitgedrukt in kilogrammen fosfaat en maakt geen onderscheid in soorten dierlijke meststoffen. "Het beeld dat de verwerker varkensmest niet hoeft te verwerken áls hij voldoende pluimveemest verwerkt, is correct. De mogelijkheden hiertoe nemen overigens af als verwerkingspercentages worden verhoogd", zegt het ministerie. Een schot tussen mestsoorten voor mestverwerkers zorgt volgens het ministerie voor extra kosten voor de ondernemers, uitvoering en handhaving. Het leidt ook tot praktische problemen zoals gescheiden opslag, boekhouding en feitelijke behandeling. Mestkorrels maken van verschillende mestsoorten kan dan niet.

LTO reageert dat ze in gesprek zijn met het ministerie om het luikje in het schot tussen mestsoorten te dichten. "Wij hebben het niet zo ervaren deze route bewust in de mestwet is opgenomen", zegt Peter Brouwers van LTO. Hij blijft voorstander van schotten tussen mestsoorten. Vanuit de pluimveehouderij is de wens voor een schot groot. Deze sector heeft veel geïnvesteerd in mestverwerking en structurele mestexport."Als je de kringloop wilt sluiten moet je de mest verwerken op de plek waar de overschotten zijn", vindt Brouwers.

Laatste reacties

 • Bussemakers

  Ik neem aan dat de mestverwerkers en mestexporteurs straks dan pluimveehouders vrijwaren van enige mestkosten en dat die de kosten doorvertalen naar de rundvee- en varkenshouders!!!!

 • distrimest

  Pluimveehouders die exporteren betalen al een aantal jaren relatief weinig in verhouding met varkens -en rundveehouders.

 • landboer

  logisch kippenmest is ook veel meer waard!

 • PluimveeBrabant

  Mest exporteren/verbranden en geld toe voor de pluimveehouders, eindelijk worden de investeringen beloond!

 • josrodenburg

  mest verbranden. er zijn landen die het eeuwig zonde vinden en ik zelf ook eigenlijk. wat gebeurd er met de asresten? zijn dit de mineralen? raakt dit ook in de wegenbouw?

 • Bussemakers

  Ik vind het ook zonde dat ik moet betalen voor afzet van zo'n goede meststof. Maar ja, we moeten gaan proberen om van deze bedreiging (mestoverschot) een kans te maken bv. vermarkten van mest in de vorm van korrels of iets anders makkelijk wereldwijd transporteerbaars.

 • minasblunders1

  Rookgordijnen, rookgordijnen en rookgordijnen....Wat mensen al niet doen om geblunder onder het tapijt te vegen!

 • probe14

  Ergens anders lees ik dat Lto een mogelijkheid ziet om dit hiaat te ondervangen door de mestverwerking% verplichting voor de pluimveehouderij op te voeren. Zijn ze daar helemaal belazerd? Naast de varkenshouderij nu ook de pluimveehouderij opofferen om de koeboeren te laten groeien. Alles voor de zuivelindustrie. Hopelijk doorziet de politiek dit spel.

 • boerfrank

  Bedenk wel dat er met kippenmest een gigantische afzetmarkt ligt in het Midden-Oosten. Voor afzet van varkensmest naar Duitsland en Frankrijk moet nog steeds bijbetaald worden en blijft transport over de weg een dure optie.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.