Home

Nieuws 2030 x bekeken 11 reacties

Miljoen verlies voor Staatsbosbeheer

Driebergen – Staatsbosbeheer heeft in 2012 een verlies geleden van een kleine 1 miljoen euro. In de begroting werd nog uitgegaan van een positief resultaat van 500.000 euro.

De afwijking is volgens de organisatie vooral gevolg van bijzondere posten, zoals het voortijdig stoppen van projecten de verhuizing naar Amersfoort.
De organisatie beheert in opdracht van de rijksoverheid circa 260.000 hectare bos en is tevens eigenaar van agrarische grond, waarvan in 2012 4.400 hectare in gebruik is gegeven. In 2011 bleef onder de streep nog 6,5 miljoen euro over. Staatsbosbeheer heeft voor 2013 weer een bijdrage gekregen van het ministerie van Economische Zaken. Daarmee is de continuïteit voor dit jaar geregeld, aldus de organisatie, zonder details te geven.
In 2014 heeft Staatsbosbeheer wel fors minder geld ter beschikking. De algemene bezuinigingen op natuurbeleid en de decentralisatie naar de provincies zorgen voor veel onzekerheid over de financiering voor de komende jaren, aldus de directie. Voortaan moet het werk van Staatsbosbeheer voor een relatief groot deel uit eigen activiteiten gefinancierd worden.
Daarom past Staatsbosbeheer de organisatiestructuur aan. De organisatie wil een 'maatschappelijk ondernemer' worden die met renderende zaken betekenisvolle activiteiten mogelijk wil maken. Gekozen is om de organisatie te bouwen rondom drie kernprocessen: terreinbeheer, vastgoedvermogensbeheer en vermarkten. De huidige sturing in vier regio's en twee landelijke afdelingen wordt vervangen door drie divisies: Beheer & Ontwikkeling, Grond & Gebouwen en Buitenzaken.

Laatste reacties

 • Dierenvriend

  Misschien kunnen ze die vele tonnen vlees uit de OVP verkopen zonder het weg te laten rotten.

 • XB

  7,5 miljoen€ in twee jaar in de achteruit door bijzondere posten??? Dat is inderdaad bijzonder! Staats Bijzonder Beheer i.p.v. Staatsbosbeheer.

 • alco1

  Ik zou de gehele boekhouding wel eens willen zien.

 • minasblunders1

  Vraag hem op dan via de WOB.

 • Mozes

  Om het aantal grote grazers in de OVP op een verantwoord aantal te krijgen moeten er 2000 per jaar afgeschoten worden.
  Ze kunnen verkocht worden als biologisch vlees of zelfs als wild. Daardoor kunnen ze zeker €500 per stuk opbrengen. In totaal dus €1000000 aan opbrengst.
  Met deze maatregel heeft SBB in één keer een gezonde boekhouding en door beëindiging van de overbegrazing ook herstel van biodiversiteit.
  Het dierenleed wordt beëindigd en de natuurwaarde gaat omhoog.

 • gjh

  geef de grond terug aan de boeren dan wordt er wat nuttigs mee gedaan en het leverd meer werkgelegenheid op als al die wildernis

 • Elevage

  Misschien weer eens op en fatsoenlijke manier de bossen beheren en hout verkopen dat daar nu ligt weg te rotten in het kader van 'natuur'............ Dan kunnen wandelaars ook weer veilig het bos in. Ook het plaatsen van grazers inclusief dure heining is een post die makkelijk aangepast kan worden, en dan bedoel
  ik niet de OVP, maar al die kleine gebiedjes die niets toevoegen.
  Lijkt mij makkelijk zat, er zijn ideeën genoeg om wel geld te verdienen. En misschien wat minder overhead zou ook al een heleboel schelen! l die managers die mensen van het kastje naar de muur sturen en weer terug zonder dat ze weten waar ze mee bezig zijn, die kunnen ze vast missen al kiespijn!
  Plannen genoeg voor 2014 succes ermee.!!

 • df

  Niemand is hoofdelijk verantwoordelijk.
  Zo ging het ook met het eiland Tiengemeten in het Haringvliet.
  Beste cultuurgrond omzetten in een waardeloze wildernis.
  Grote akkerbouwers (pachters) wegsturen.
  Vele commissies gingen rijkelijk fantaseren en het levert niets op.
  Uiteindelijk betaald de belastingbetaler !!!!

 • alco1

  Kon de belastingbetaler het nog maar opvangen, maar dit is al vele jaren niet meer het geval, waardoor steeds grotere staatsschulden, waardoor de grote crash steeds sneller naderbij komt.

 • gjh

  ja df goede opmerking zie ook de biesbosch ook zo trieste situatie

 • Zippie

  Misschien de weer de jachtrechten verpachten tegen een redelijke prijs.
  Brengt geld binnen, en dan wordt er tenminste een rationeel wildbeheer gevoerd, in plaats van het kweken van vossen en kraaien.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.