Home

Nieuws 895 x bekeken 2 reacties

Maximum waterbelasting voor grootverbruikers

Den Haag – Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën wil bedrijven die veel water gebruiken tegemoet komen bij de herinvoering van de leidingwaterbelasting.

Hij wil de waterbelasting alleen heffen op de eerste 100.000 kuub water. Bedrijven die meer water gebruiken, hoeven daarover geen waterbelasting te betalen. "Het is niet de bedoeling dat er bedrijven financieel in problemen komen door de leidingwaterbelasting", aldus Weekers. Andere mogelijkheden, zoals onderscheid maken tussen industriewater en drinkwater, zijn niet mogelijk.  Ook wil Weekers de regeling niet te ingewikkeld maken omdat dit veel extra uitvoeringskosten met zich mee brengt.

Met de nieuwe begrenzing verwacht Weekers toch de doelstelling van 205 miljoen euro belastinggeld te kunnen innen.

Een ruime meerderheid in de Kamer had vorige week problemen geuit met de plannen over de leidingwaterbelasting, zoals die door de vijf partijen van het Herfstakkoord waren afgesproken.

De problemen door de waterbelasting dreigen vooral bij de voedingsmiddelenindustrie, de chemische industrie en de staalindustrie. In de voedingsmiddelenindustrie zouden zonder bovengrens waterbelastingtarieven tot 3 miljoen euro moeten worden betaald.

Laatste reacties

  • agratax2

    Water de eerste levensbehoefte waar niemand zonder kan wordt voorzien van accijns. Het wachten is op zonneschijn belasting. Wie het meest profiteert, betaalt de hoofdprijs. Of ga ik nu te ver?

  • aarthamstra1

    Als de vervuiler betaald is het niet handig een boven grens te stellen.
    De kuubs voor de eerste levens behoefte moet vrij zijn. Het gaat alleen geld om .Daarom is het een schande in een beschaafd land waar we letterlijk in het water staan met zo'n dure heffing te komen , die veel controle en administratieve kosten met zich gaan mee brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.