Home

Nieuws 519 x bekeken

Londen wil deel landbouwbeleid 'terughalen'

Londen – De Britse regering zou het liefst een flink deel van het Europese landbouwbeleid terug halen naar nationaal niveau. Daarmee zou Londen dan ook haar plan om de toeslagrechten gefaseerd op te heffen zelf uit kunnen voeren. Dat heeft staatssecretaris voor landbouw George Eustice laten weten in een interview met Farmers Guardian.

De regering van premier Cameron wil zo veel mogelijk bevoegdheden uit Brussel terughalen omdat de EU volgens haar veel te veel in de melk te brokkelen heeft. Cameron doet dat ook in het kader van het door hem beloofde referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie dat voor 2017 gepland is.

In dat kader past ook een 'fundamentele heronderhandeling en nieuwe afspraken' over het landbouwbeleid, aldus Eustice. ''Dat GLB gaat dan meer over gemeenschappelijke doelen zoals het bevorderen van de veiligheid van ons voedsel, milieubescherming en dierenwelzijn met veel meer mogelijkheden voor de nationale regering om hun eigen beleid te voeren.'' Eustice wil dan nadrukkelijk ook de toeslagrechten of wat daarvoor in de plaats komt uitfaseren, een standpunt dat de Britse regering ook bij de recente herziening van het GLB heeft ingenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.