Home

Nieuws 707 x bekeken 1 reactie

Kritiek op Belgisch voedselagentschap

Brussel – Het Belgische Voedselagentschap FAVV ligt onder vuur. Het agentschap zou volgens een rapport van de Europese Commissie talrijke problemen met de voedselveiligheid niet opmerken en te lichte straffen opleggen aan bedrijven die besmet voedsel verkopen. Dat melden Belgische media. De FAVV wijst de kritiek van de hand, net als de verantwoordelijk minister Sabine Laruelle.

Laruelle wijst erop dat de FAVV naast de gewone boetes ook vergunningen intrekt van bedrijven die de regels overtreden. Ze concludeert uit het rapport van de EU juist dat de FAVV een van de betere jongetjes uit de klas is op Europees gebied.

Het FAVV reageert op de kritiek dat de organisatie al meer dan tien jaar operationeel is en dat er in tegenstelling tot in andere Europese landen geen noemenswaardige incidenten in de voedselketen zijn vastgesteld. "Het Beleid van het FAVV is gebaseerd op twee principes: eerst en vooral preventie, want de overheid kan niet alleen instaan voor de veiligheid van onze voedingsmiddelen, en vervolgens sancties die nodig zijn voor fraudeurs en operatoren die zich niet aan de regels houden", aldus de FAVV.
De organisatie zegt alle bedrijven preventief te controleren.

FAVV nam in 2012 772 ton voedingsmiddelen in beslag en er werden 123 bedrijven tijdelijk gesloten. Van een Belgisch zuivelbedrijf dat melkpoeder exporteerde werd de vergunning ingetrokken, omdat het melkpoeder exporteerde dat besmet was met salmonella.

Certificering door een certificeringsorganisatie is mogelijk en wordt door de FAVV aangemoedigd. Gecertificeerde bedrijven betalen 25 procent van de jaarlijkse basisbijdrage. Op dit moment zijn 20.000 van de 147.000 bedrijven gecertificeerd.

De Belgische regering bezuinigde afgelopen jaar 14 miljoen euro op de FAVV. De FAVV zou in een interne brief de regering waarschuwen voor de gevolgen van verdere bezuinigingen op het agentschap. De besparingen zouden de uitvoering van de kerntaken van het Voedselagentschap in het gedrang brengen, onder meer de aflevering van certificaten om voedsel te exporteren komt volgens het bericht van de Belgische omroep VRT in gevaar. De omroep zou een brief van de FAVV aan premier Elio Di Rupo hebben ingezien. Gil Houins, directeur van het voedselagentschap zou met een standstil dreigen.

Eén reactie

  • Zuperboer

    Laat de russen het niet horen.....

Of registreer je om te kunnen reageren.