Home

Nieuws 558 x bekeken

K+S snijdt fors in de kosten

Kassel –K+S wil de kosten de komende drie jaar 500 miljoen euro besparen om de winstgevendheid op peil te houden. Het Duitse kunstmestconcern probeert vanwege de moeilijke kali-markt met zijn 'Fit for the Future'-programma efficiënter te werken. Hoewel de insteek is elders op kosten te besparen, worden ontslagen niet uitgesloten.
K+S maakte zijn kostenambitie bekend bij de presentatie van kwartaalcijfers. K+S zag in de periode van juli tot en met september de omzet met kali en magnesium 18,5 procent dalen tot 456,7 miljoen euro. De omzet voor rente en belastingen daalde voor de divisie met 32 procent tot 107 miljoen. De zoutdivisie zag de omzet en de operationele winst toenemen met respectievelijk 1 en 88 procent.
Volgens topman Norbert Steiner is het verbeteren van de kostenpositie belangrijk voor K+S om ook in de toekomst te kunnen groeien. De groothandelsprijs voor de meststof kali, goed voor onder meer het versterken van wortels en weerbaar maken van planten, daalde in het kwartaal van 400 dollar per ton tot circa 330 dollar. De oorzaak ligt in een prijzenoorlog die de Russische wereldmarktleider Uralkali aankondigde nadat het uit een kartel met Wit-Russen stapte.
K+S spreekt zich niet uit over kaliprijzen maar stelt wel dat het opheffen van het kartel BPC en de verklaringen van Uralkali daarna hebben geleid tot 'bijzonder veel onzekerheid over de toekomstige afzetvolumes en prijsontwikkelingen' en de onderneming erkent dat de onzekerheid nog niet is weggenomen. Afnemers wachten met aankopen in afwachting van lagere prijzen. Hoe lang de markt nog in de greep van onzekerheid blijft, is volgens K+S niet te zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.