Home

Nieuws 3341 x bekeken 8 reacties

Geen GLB-geld van inkomenssteun naar platteland

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) gaat geen Europees geld verschuiven van directe inkomenssteun voor boeren naar het budget voor plattelandsbeleid. Dat zei ze tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Economische Zaken.

In het nieuwe Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is het mogelijk om tot 15 procent van het budget te verschuiven van de eerste pijler (directe betalingen) naar de tweede pijler (plattelandsbeleid). D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven vroeg de staatssecretaris om van deze mogelijkheid maximaal gebruik te maken. Dijksma verschuift het budget niet, vanwege de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Helma Lodders, waarin staat dat er geen overheveling van pijler een naar pijler twee mag plaatsvinden.

Hierdoor volgt Dijksma het advies van de Raad van de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) niet. Deze Raad adviseerde vorige week om het maximale budget over te hevelen, omdat dit de transitie naar een duurzame en concurrerende landbouw zou versterken. De negatieve impact van lagere toeslagen per hectare zijn volgens de Raad op bedrijfsniveau beperkt. De prijzen op de wereldmarkt zijn gestegen, waardoor inkomenscompensatie voor veel boeren overbodig zou zijn geworden.

Dijkma benadrukt tijdens het debat wel dat ze innovatie in de agrarische sector van groot belang vindt. "Het nieuwe GLB biedt volgens mij ook een heel goede basis om investeringen in innovaties te ondersteunen. Ik dring er dus bij de provincies op aan om nadrukkelijk ruimte voor investeringen in innovaties op het boerenerf op te nemen in het op te stellen plattelandsontwikkelingsprogramma voor de komende jaren."

Christenunie en CDA vroegen via een motie om de steun voor jonge boeren uit de tweede pijler niet door de provincies uit te laten voeren maar door het Rijk, omdat er anders een ongelijk speelveld ontstaat. "De provincies Friesland en Groningen hebben al aangegeven dat ze geen budget beschikbaar hebben voor de jonge boeren", geeft Carla Dik (Cchristenunie) als voorbeeld. Dijksma vindt dit niet verstandig. Ze wijst erop dat er bij de provincies genoeg middelen zijn om de steun aan jonge boeren te co-financieren, maar dat er nog verschil is tussen willen en kunnen. "Als we het nationaal oppakken missen we de mogelijkheid voor co-financiering", aldus Dijksma. Volgens haar zou het ook een verkeerd signaal zijn naar de provincies, omdat ze het dan niet meer hoeven te regelen.

Laatste reacties

 • gjcamps

  Prima toch, kunnen we hiermee de stijgende dieselprijs (accijns) mee verrekenen.

 • info36

  Mooi

 • koestal

  op het boerenerf en nergens anders,daar wordt tenminste nog gewerkt

 • polsbroek

  wijfie je heeft gelijk

 • johannetje

  Nu zullen de natuurorganisaties wel weer krokedillentranen huilen. Ze keken al jaren verlekkerd naar die 15% om hun spielerei te kunnen bekostigen.

 • Demeter Griend

  Mooi dat toeslagrechten, SNL doorgaan. Het was inderdaad een drukke dag. Met mijn vrouw de hele dag wezen shoppen in Utrecht. O ja vanavond voor een collega nog wat mest geplaatst toch nog druk achter de computer geweest.

 • veldzicht

  Ik hield mijn hart vast voor die linkse stadse Charon Dijksma, maar ze valt mij nog niet eens tegen.ze mag nog wel even blijven.
  zeker als ze ook nog wat minder polders onder water zet brrrr.

 • koestal

  geen geld meer voor boswachters,die zijn er genoeg,de takken laten ze toch liggen

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.