Home

Nieuws 760 x bekeken

Frankrijk grootste zaadexporteur ter wereld

Parijs – Frankrijk is de grootste exporteur van zaden ter wereld, voor de Verenigde Staten en ons land. Franse zaadbedrijven hebben vorig jaar voor 1,42 miljard euro aan materiaal aan het buitenland verkocht, dat is 15 procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van de nationale sectororganisatie GNIS. Omdat de invoer terug liep, kon Frankrijk het overschot op de 'handelsbalans' voor zaden met 26 procent opvoeren naar 835 miljoen euro.

"De uitvoer is net zo groot als die van 20 Airbus A320 vliegtuigen. Frankrijk bevindt zich op dit gebied al lange tijd aan de kop van het peloton maar heeft nu ook de leiderspositie ingenomen", tekent de GNIS bij die cijfers aan. De Franse sector omvat 72 bedrijven op het gebied van selectie en 240 die zich met de productie bezig houden. In totaal draaide de sector afgelopen jaar een omzet van 3,2 miljard euro. De uitvoer is voor driekwart gericht op andere landen in de EU terwijl daarnaast onder meer Rusland, Oekraïne en landen in Noord-Afrika grote afnemers zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.