Home

Nieuws 550 x bekeken

'Fokkerij en voeding krijgen meer met elkaar te maken'

Barcelona - Fokkerij en voeding zijn tot nu toe vrijwel gescheiden aandachtsvelden in de veehouderij. In de komende tien jaar zullen deze aandachtsvelden naar elkaar toegroeien en meer met elkaar te maken krijgen.

Die verwachting uitte Martin Scholten, directeur Animal Sciences Group van Wageningen Universiteit tijdens het Provimi Animal Nutrition seminar 2013 in het Spaanse Barcelona.

Scholten noemde mogelijkheden als voeding op maat, speciaal toegesneden op het ras, kruising of fokproduct. Een andere mogelijkheid die Scholten noemde is voerspecifieke genoomselectie, waarbij dieren worden geselecteerd die het geplande rantsoen het beste kunnen verwerken. "De mogelijkheden klinken futuristisch, maar ik ben er van overtuigd dat binnen vijf tot tien jaar deze mogelijkheden onder handbereik komen", aldus Scholten.

Voor de veehouderij van de toekomst is de 'one-health'- benadering, waarbij wordt gedoeld op zowel de humane gezondheid als de gezondheid van het vee' een belangrijke ontwikkeling. Die benadering zorgt voor een zorg op maat voor het vee, waarbij de dieren worden gehouden onder de best mogelijke omstandigheden en het beste beschikbare voer krijgen aangeboden. Onder die omstandigheden kan ook de overlast voor de omgeving worden beperkt.

Het Animal Nutrition Seminar van Provimi heeft als thema Animal Nuitrition 2.0. Het congres buigt zich onder meer over de vraag hoe de wereldbevolking die de komende jaren groeit tot 9 miljard mensen, van voldoende dierlijke eiwitten kan worden voorzien.

Of registreer je om te kunnen reageren.