Home

Nieuws 954 x bekeken

FAO: grote schade landbouw Filipijnen

Rome – De zogeheten 'supertyfoon' Haiyan heeft enorme schade toegebracht aan de landbouw en visserij op de Filipijnen. Dat meldt wereldvoedselorganisatie FAO. De organisatie vraagt om 24 miljoen dollar (17,9 miljoen euro) voor noodhulp.

Meer dan een miljoen boeren in het midden van het land is door de wervelstorm geraakt en honderdduizenden hectares rijst gingen verloren.
Haiyan, Chinees voor stormvogel, bereikte de Filippijnen op 6 november en raasde de dag erna over diverse eilanden, met vele duizenden dodelijke slachtoffers als gevolg. De omvangrijke vernietiging heeft volgens directeur-generaal José Graziano Da Silva van de FAO geleid tot voedseltekorten onder de 9,5 miljoen getroffen mensen. De FAO heeft direct 1 miljoen dollar vrijgemaakt en een team gespecialiseerd in rampenbestrijding geformeerd.
Een duidelijk beeld van de schade in de landbouw en visserij bestaat nog niet, aldus de organisatie, maar duidelijk is dat de tyfoon toesloeg aan het begin van het zaaiseizoen voor rijst in de getroffen provincies. Naast de schade aan de rijstproductie heeft de FAO ook zorg over de kokosnotenproductie en infrastructuur. Van schade aan de suikerproductie en bananenteelt is vanuit overheidswege of de FAO niets bekendgemaakt.
De Filipijnen tellen in totaal bijna 100 miljoen inwoners en ongeveer 20 procent van het landoppervlak is door de tyfoon geraakt. Bankanalisten van het Japanse Nomura en Amerikaanse Citigroup schrijven te verwachten dat de tyfoon de economie van de Filipijnen slechts beperkt raakt. Vorig jaar groeide de economie met 6,6 procent en ook voor dit jaar wordt ondanks de tyfoon een dergelijk percentage verwacht. Het geraakte gebied is economisch de laatste jaren achtergebleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.