Home

Nieuws 473 x bekeken

Europese Commissie werkt labelingsvoorstellen kloonproducten uit

Brussel - Eurocommissaris Tonio Borg gaat voorstellen uitwerken om te komen tot labeling van producten afkomstig van gekloonde dieren.

Het verbod op importen van gekloonde dieren blijft in stand. Dit is het resultaat van een overleg over de kloonmaterie binnen de Europese Commissie. De labelingsplicht zou moeten gaan gelden voor embryo's, sperma en vlees van nakomelingen van de eerste generatie. Dit meldt Frans van Dongen, vertegenwoordiger voor de vleessector in Brussel. Volgens Van Dongen gaat de labeling niet gelden voor zuivelproducten; volgens van Dongen uit kostenoverwegingen. Labeling van zuivelproducten zou veel te duur uitpakken.

De voorstellen zouden voor het eind van dit jaar klaar moeten zijn. Voor de voorstellen definitief zijn gaat er nog heel wat tijd overheen. De huidige zittende Europese Commissie zal de voorstellen niet meer afronden. Volgend voorjaar zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement en komt er een nieuwe Europese Commissie.

Een eventuele Europese labelingsplicht voor vleesproducten van nakomelingen van gekloonde dieren kan een zware wissel leggen op de komende vrijhandelsbesprekingen met onder meer de Verenigde Staten. In de VS is klonen voor commerciële doeleinden nauwelijks omstreden en wordt het gewoon toegepast. De Amerikanen zijn niet van plan om een I en R-systeem in te voeren om labeling mogelijk te maken. De kans is groot dat ze de zaak voor zullen leggen aan de WTO.

Of registreer je om te kunnen reageren.