Home

Nieuws 598 x bekeken

'Eerst handelen en dan naar Kamer bij uitbraken dierziekten'

Den Haag – Staatssecretaris Dijksma beslist zelf over het al dan niet instellen van maatregelen bij uitbraken van dierziekten en dan volgt pas overleg met de Tweede Kamer.

Dat zei ze tijdens een debat in de Tweede Kamer over het zogenoemde Plant- en Diergezondheidspakket. Ze ontraadde stellig een motie van Kamerleden Henk Van Gerven (SP) en Esther Ouwehand (PvdD) die willen dat maatregelen als een ophokplicht en ruimingen alleen na toestemming van de Tweede Kamer doorgevoerd kunnen worden.
"Als maatregelen nodig zijn dan ga ik dat gewoon doen en dan zie ik later de politieke gevolgen wel", aldus Dijksma. Dat wil overigens niet zeggen dat ze niet wil overleggen met de Kamer over aanpassingen van het beleid bij dierziekten. "Als daar tijd voor is dan zou het vreemd zijn om dat niet te doen. Van Gerven wil meer zeggenschap van de Tweede over het beleid bij dierziekten: "Dat moet niet alleen en dictaat uit Brussel zijn." Volgens Dijksma is het voor Nederland van groot belang dat er een geharmoniseerde aanpak is binnen de EU, maar dat wil niet zeggen dat altijd dezelfde aanpak is voorgeschreven: "Nationale keuzes zijn mogelijk." Kamerlid Jaco Geurts (CDA) noemde het antwoord in eerste instantie van Dijksma ongebruikelijk en noemde het vooraf delen van bevoegdheden bij uitbraken 'absurd'.
De staatssecretaris gaat verder met het uitwerken van de EU-verordeningen en zegde een debat daarover toe. Het gaat daarbij niet alleen over dierziekten maar ook bijvoorbeeld over het beter borgen van biologisch uitgangsmateriaal. Daarover zegde ze toe dat ze 'zich in gaat spannen in Brussel'. Komende week dinsdag wordt over de moties gestemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.