Home

Nieuws 1414 x bekeken

'Dierrechten ontmoedigen mestverwerking niet'

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw verwacht niet dat eventueel behoud van dierrechten naast de mestverwerkingsplicht een ontmoedigende werking heeft voor veehouders en banken om te investeren in mestverwerking. Dat schrijft ze in reactie op vragen van de Eerste Kamerfractie van de VVD.

"Ik deel deze vrees van de VVD-fractie niet", schrijft Dijksma. Het is haar ambitie om te sturen op evenwicht op de mestmarkt met verplichte mestverwerking. Ze vindt dat de regering met dit wetsvoorstel banken en boeren de zekerheid geeft dat investeren in mestverwerking een juiste keuze is. "Zelfs als het stelsel van dierrechten (tijdelijk) in stand zou blijven, ontstaat hiermee immers een verplichting tot mestverwerking voor veehouders die meer dierlijke mest produceren dan ze op grond in eigen gebruik kunnen plaatsen", aldus Dijksma. In haar brief benadrukt ze dat ze liever af wil van dierrechten. "Het heeft de voorkeur van de regering de dierrechten op een zo kort mogelijke termijn te laten vervallen. Maar dit moet wel op een verantwoorde wijze gebeuren", schrijft Dijksma. Het ministerie heeft aangekondigd deze maand met een visie over de dierrechten te komen, naar aanleiding van het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) met de beleidsevaluatie van het toekomstig mestbeleid. Hieruit moet blijken of er voldoende mestverwerking is om dierrechten af te schaffen.

De beantwoording van de vragen van de Eerste Kamer is een belangrijke stap in de behandeling van het wetsvoorstel voor mestverwerking in de Eerste Kamer. Doelstelling is dat deze wet per 1 januari 2014 van kracht wordt. De Eerste Kamer besluit dinsdag of en wanneer er een debat wordt gevoerd over de mestwet. Wanneer dit niet meer in december kan, zal de wet op een nader te bepalen moment van kracht worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.