Home

Nieuws 439 x bekeken

Copa: Ciolos moet zich aan afspraken houden

Brussel – Eurocommissaris Dacian Ciolos moet zich bij de uitwerking van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) houden aan het politieke akkoord tussen lidstaten en Europees Parlement. Dat zei Albert Jan Maat vrijdag tijdens zijn eerste speech als voorzitter van de EU-boerenorganisatie Copa, waarover Nieuwe Oogst bericht.

Daarmee sluit Maat zich aan bij de 23 lidstaten die eerder een verklaring ondertekenden, waarin zij stellen dat Ciolos zich te veel vrijheden permitteert bij het opstellen van de nieuwe regels. Met name op het gebied van vergroening lijkt hij verder te willen gaan dan eerder is afgesproken. Nederland tekende de verklaring overigens niet, maar staat daar volgens een woordvoerder wel volledig achter.

Maat verwacht dat 2014 een turbulent jaar zal worden voor de Europese landbouw. Niet alleen de invoering van het nieuwe GLB, maar ook internationale verdragen en verkiezingen voor het Europees Parlement zullen het speelveld wijzigen. Dat biedt volgens de boerenvoorman 'nieuwe kansen, maar ook uitdagingen'.

Of registreer je om te kunnen reageren.