Home

Nieuws 635 x bekeken 5 reacties

Brussel wil onderzoek Duitse economie

Brussel - Brussel overweegt een onderzoek naar de Duitse economie, de grootste van de eurozone. Onder meer de concurrentiekracht en de forse export hebben nadelige gevolgen voor andere landen met de euro, vooral in Zuid-Europa.

 

Volgens verantwoordelijk Europees Commissaris Olli Rehn buigt de Europese Commissie zich deze week over de kwestie. Rehn plaatst in zijn jongste blog kanttekeningen bij de economische sterkte van Duitsland.

De commissaris wil dat de regering in Berlijn de binnenlandse investeringen en de nog steeds bescheiden binnenlandse vraag naar goederen aanzwengelt. Op die manier kan het Duitse handelsoverschot worden teruggedrongen. Daardoor zal de koers van de euro niets steeds willen stijgen. En dat is gunstig voor Zuid-Europese landen, redeneert Rehn. Die eurolanden kunnen goedkopere producten naar de rest van de wereld exporteren.

Laatste reacties

 • agratax2

  Prachtig het noordden van de EU moet inflatie -maken- om hiermee Zuidelijk EU de kans te geven op export en daarmee groei. Het oude liedje dat reeds eeuwen oud is 'Groei kan alleen ontstaan door productie verhoging, die inflatie moet bewerktelligen'. Via het systeem met Geld Geld maken is totaal mislukt en heeft geleid tot de ellende waar we nu in zitten. Banken zullen ons dan ook niet uit deze financiele missere kunnen helpen.

 • Mozes

  We kunnen uit het bovenstaand artikel constateren dat in Zuid Europa de productiekosten (arbeidsloon) nog steeds te hoog zijn ten opzichte van Noord Europa. Als je Mercedessen of BMW's maakt creëer je per uur een veel hogere waarde dan wanneer je olijven raapt. Je kunt dan ook een hoger loon betalen zonder dat je te duur bent. Ook als het arbeidsloon in Zuid Europa lager is, is het nog steeds te hoog in verhouding tot de waarde die daar gecreëerd wordt. Ze zullen in Zuid Europa de lonen nog verder moeten matigen of ze zullen met hetzelfde loon een hogere productiewaarde moeten creëren.

 • alco1

  @Mozes. Zie jij ook niet iets van een verplichte inzet tot totale nivellering van Europa, om zo te komen tot ÉÉN Europees regeringsbeleid.
  Zal ze nooit lukken. Zodra landen (net als mensen) het door hebben dat je nek uitsteken voor een goede toekomst niets opleverd, zullen alle broodnodige ondernemingen staken.

 • Mozes

  Zo zou je het kunnen zeggen Alco. Ze willen in feite Duitsland verplichten om minder efficiënt te zijn zodat Zuid Europa beter mee kan komen. Het gevolg is wel dat Europa als geheel een achterstand krijgt tegenover Azië en de VS. Het zou beter zijn dat Zuid Europa efficiënter wordt door te hervormen.
  Stel je voor dat wij verplicht zouden worden om minder efficiënt melk te produceren zodat Italië, Spanje en Frankrijk beter kunnen concureren binnen Europa. Het gevolg is dan wel dat wij onze lucratieve afzetmarkt in Azië kwijt zouden raken. Tegelijk hebben de zuidelijke landen geen prikkel meer om efficiënter te produceren waardoor heel Europa achteruit gaat.

 • minasblunders1

  Tja Alco, daar zijn ze al jaren mee bezig. Een communistisch systeem, een natte droom van een stelletje machtswellustelingen, dat is Europa, meer niet. Waarom denk je dat men hier al jaren probeert om een deel van de landbouw kapot te maken? En waarom denk je dat men halsstarrig vast blijft houden aan die natuur? Puur en alleen om de grondprijs niet in te laten storten, waar de hele economie op is gebaseerd. Die 'natuur' interesseert ze geen flikker hoor. Dit alles is onderdeel van het linkse maakbare Europa (denken ze). Maar zoals je zelf al opmerkt: dit gaat nooit werken, dingen gaan altijd anders dan men denkt dat het gaat. En uiteindelijk gaat alles ten onder.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.