Home

Nieuws 1339 x bekeken

Banken houden de teugels strak

Doetinchem - Banken zijn terughoudender met financieringen in de land- en tuinbouw. Onderpand zoals grond wordt zwaarder meegewogen al staat bij de drie grootbanken (Rabobank, ABN Amro en ING) de rentabiliteit nog steeds voorop.

Boeren moeten daarbij meer inzicht verschaffen als ze een financieringsaanvraag indienen. De financiers stellen hogere eisen en willen bovendien het geld sneller terug. Dat is de teneur van een artikel in Boerderij weekblad over financiering.

Goed onderbouwde plannen inclusief liquiditeitsbegrotingen zijn voor een ondernemer die wil uitbreiden of herfinancieren in feite verplichte kost geworden. Ook moet de ondernemer een visie hebben over risico's voor zijn bedrijf en afzet van zijn producten. De rol van veel plaatselijke relatiebeheerders waar boeren rechtstreeks mee te maken hebben is daarbij  kleiner geworden, steeds vaker kijken onafhankelijke kredietbeoordelaars vanuit de hoofdkantoren over de schouder mee.
Een belangrijke oorzaak is dat banken ook zelf hun vermogenspositie moeten verbeteren door het aanscherpen van nationale en internationale eisen. Een andere oorzaak is de onzekerheid over de toekomst zoals het mestbeleid en steeds strengere eisen vanuit de maatschappij zoals op het gebied van volksgezondheid, dierenwelzijn en andere duurzaamheidseisen.

Of registreer je om te kunnen reageren.