Home

Nieuws 439 x bekeken

Actieprogramma moet bijengezondheid verbeteren

Den Haag – Een nieuw Actieprogramma Bijengezondheid moet de gezondheid van bijen bevorderen en de oorzaken van de bijensterfte aanpakken. Er komt een onderzoeksprogramma om de gezondheid van Nederlandse bijen in beeld te brengen.

Daarnaast komt er een groene lijst van beschikbare gewasbeschermingsmiddelen en -maatregelen die het minste risico voor bijen vormen. Ook wordt er een bijenmakelaar in het leven geroepen die de kennisoverdracht en professionalisering binnen de imkerij moet bevorderen.

Het Actieprogramma is op verzoek van staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) opgesteld door 25 samenwerkende organisaties. Dijksma vroeg in juli om een actieprogramma op te stellen.

"Bijen zijn onmisbaar in onze natuur en biodiversiteit, voor de bestuiving van onze gewassen en voor de voedselproductie. Al langer zijn er zorgen over bijensterfte. Het is pure winst dat partijen met tegengestelde belangen nu samen om de tafel zitten en gezondheid van bijen voorop stellen. En dat die samenwerking wordt voortgezet in het zogeheten Bijenberaad", aldus Dijksma.

Of registreer je om te kunnen reageren.