Home

Nieuws 444 x bekeken

Wit-Rusland wil geld voor Russische kali-tsaar

Minsk – Wit-Rusland eist forse financiële compensatie voor de vrijlating van Vladislav Baumgertner, de CEO van Uralkali – de grootste producent van de meststof kali wereldwijd.

Baumgertner werd in Wit-Rusland opgepakt nadat Uralkali uit een exportkartel met het Wit-Russische Belaruskali stapte. Het exportkartel beheerste meer dan 40 procent van de wereldmarkt.

Baumgertner werd op 26 augustus na een gesprek met Wit-Russische regeringsleden opgepakt op de luchthaven. De 41-jarige topman wordt verdacht van samenzwering tegen Wit-Rusland. Opheffing van het kalikartel leidt tot een fors verlies aan marktmacht voor Belaruskali terwijl Baumgertner prijzen voor kali nog verder omlaag praatte door een prijzenoorlog af te kondigen.
Prijzen zijn sindsdien overigens wel gedaald, maar minder dan verwacht. Vorige maand daalden groothandelsprijzen met 20 dollar tot 380 dollar per ton, aldus het Canadese PotashCorp. Daarmee blijft de prijs nog ver boven het door Baumgertner genoemde niveau van 300 dollar. PotashCorp is lid van het machtige Noord-Amerikaanse kalikartel Canpotex.
Baumgertner werd eerst vastgehouden in een gevangenis van de geheime dienst maar is inmiddels onder huisarrest geplaatst in Minsk. Wit-Rusland is bereid hem te laten gaan in ruil voor een groot geldbedrag, aldus president Aleksander Lukashenko, en de Russische belofte een officieel justitieel onderzoek in te stellen tegen Baumgertner. Rusland heeft een dergelijk onderzoek inmiddels afgekondigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.