Home

Nieuws 1141 x bekeken 3 reacties

Vrijhandelsverdrag EU Canada lijkt rond

Brussel - Vanuit de landbouw bezien lijkt Canada de grote winnaar in het ophanden zijnde vrijhandelsverdrag met de EU.

Dat zegt lobbyist Frans van Dongen van de Productschappen Vee Vlees en Eieren. Gisteren bespraken de Canadese minister-president Stephen Harper en de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso naar verluidt de laatste details.

De onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada zaten al lange tijd vooral vast op het rundvlees- en het zuiveldossier. Nu lijkt er een compromis bereikt.

Canada krijgt toegang tot de Europese markt voor rund- en varkensvlees. Hoewel officiële cijfers nog ontbreken, werd eerder gesproken over een heffingsvrij quotum voor 50.000 ton rundvlees en 80.000 ton varkensvlees. In de tussentijd is er echter nog flink gelobbyd. In ruil voor toelating van rund- en varkensvlees zou de EU 30.000 ton aan kaas richting Canada mogen exporteren. Om één en ander in perspectief te zetten: De EU exporteerde als geheel tot en met juli 452.825 ton kaas, zo blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Rusland, de grootste kaasimporteur ter wereld, importeerde in de eerste helft van 2013 met in totaal 182.000 ton het meeste kaas.

Melkveehouders in Canada schreeuwen moord en brand over de 30.000 ton Europese kaas die wordt toegelaten. De Canadese zuivelmarkt wordt al vele jaren zwaar beschermd met hoge importtarieven. Een systeem dat steeds meer onder druk komt te liggen tijdens handelsoverleggen. Canada lijkt na jaren overleg bereid een deel van de privileges van de eigen melkveehouders op zij te zetten in ruil voor toegang tot bijvoorbeeld de Europese markt voor rund- en marktvlees. Hoewel melkveehouders in Canada moord en brand schreeuwen over het openstellen van de kaasmarkt voor Europese exporteurs, ziet Van Dongen vooral vanuit de landbouw Canada als de grote winnaar. De export van met name rundvlees richting de EU was voor Harper een belangrijk punt.

Laatste reacties

  • Mozes

    30000 ton kaas is 300 miljoen liter melk. Dat is precies de omvang van Cono. Deze hoeveelheid mag dan naar Canada worden geëxporteerd door de gehele EU. Waar maken de Canadese boeren zich druk over?

  • ecohill

    als canadese boer willen wij graag exporteren naar nederland

  • ed12345

    Ik las hier in de krant 18000 ton kaas We zullen wel zien

Of registreer je om te kunnen reageren.