Home

Nieuws 1758 x bekeken 3 reacties

'Stro kan forse bijdrage leveren als energiebron'

Erfurt - Stro als energiebron heeft in Duitsland een nog nagenoeg braakliggend potentieel. Dat zegt de Thüringer Landesanstalt für Landwirtschaft (TLL) op basis van een studie die is verricht in samenwerking met een tweetal onderzoeksinstellingen, waaronder het Deutsche Biomasseforschungszentrums (DBFZ).

De bevindingen zijn dat van de 30 miljoen graanstro die in de Bondsrepubliek jaarlijks beschikbaar komt, tussen de 8 en 13 miljoen ton voor elektriciteits- en verwarmingsdoeleinden kan worden benut. Daarmee kan stroom voor 1,7 miljoen tot 2,8 miljoen huishoudens worden geproduceerd en tegelijkertijd warmte voor tussen de 2,8 miljoen en 4,5 miljoen huishoudens.

Niet alle stro kan voor energieopwekking worden gebruikt daar dit materiaal ook onmisbaar is in de veehouderij. Voorbeeld voor de onderzoekers is Denemarken waar stro al zo'n vijftien jaar een substantiële bijdrage levert aan de elektriciteitsproductie, en wel in grootschalige kraft-warmtecentrales.

Laatste reacties

 • John*

  hoeveel van de energie zou er verloren gaan als t stro eerst aan de dieren verstrekt wordt en daarna samen met de mest vergist, vergast of verbrand wordt?

 • wvb

  Wat is de opbrengst in kw per ton stro

 • agratax2

  @wvb hier de calorische waarde van stro.
  Het gemiddelde verbruik van stro met
  een calorische waarde van 15,0 MJ/kg
  (3585 kcal/kg) en een watergehalte
  van 15% bedraagt 0,28 kg voor de
  productie van 1 kWh warmte-energie.
  1 m3 gas = 2,8 kg stro. As: 5%

Of registreer je om te kunnen reageren.