Home

Nieuws 313 x bekeken

Retail zet minder om

Doetinchem - Supermarkten hebben in de tweede week van oktober opnieuw minder omzet behaald dan in dezelfde week een jaar eerder. De teruglopende bestedingen van consumenten treft nu ook supermarkten.

Supers zetten minder om, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IRI. Dat meldde Distrifood maandag. Supermarkten behaalden in week 41 een omzet van 629 miljoen euro. Dat is 0,9 procent minder dan in dezelfde week een jaar eerder.

Volgens supermarktspecialist Gerard Rutte zal er een verschuiving gaan plaats vinden van servicesupermarkten naar discounters. Supermarkten zullen inspelen op de teruglopende vraag minder en goedkopere producten in het schap te leggen. Huismerken waar supermarkten veel marge op hebben, zullen meer worden ingezet.

Supermarkten zitten al weken minder om. In de laatste vijf weken kwamen de verkopen van supers maar liefst vier keer lager uit dan in dezelfde week een jaar eerder. De omzetgroei van supermarkten is sinds eind augustus niet meer boven de 1 procent uitgekomen. Door de slechte gang van zaken is de cumulatieve omzetgroei voor 2013 inmiddels gedaald naar 1,9 procent.

IRI geeft geen cijfers van individuele ketens, maar het lijkt erop dat er sprake is van een parallel tussen de markt en de  omzetontwikkeling bij Albert Heijn. Distrifood berichtte eerder dat franchisers al wekenlang te maken hebben met een omzetindex die maar niet boven de 100 uit wil komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.