Home

Nieuws 1455 x bekeken 3 reacties

Provincies willen meer geld voor agrarisch natuurbeheer

Arnhem - Het budget voor agrarisch natuurbeheer gaat over enkele jaren omhoog naar 95 miljoen euro per jaar. Dat zegt Jan Jacob van Dijk, gedeputeerde van Gelderland en IPO-portefeuillehouder natuurbeleid. Hiervoor is naast de 60 miljoen die daar nu al voor is bestemd, onder meer 20 miljoen nodig van Europa, uit de zogeheten pijler 1-gelden. De rest kan uit andere Europese potten komen en van waterschappen. Van Dijk zegt dit in een interview met Boerderij weekblad, dat dinsdag verschijnt.

De provincies zijn bezig met de uitwerking van het natuurpact dat ze met het rijk hebben gesloten over het natuurbeleid. Belangrijk onderdeel is de inrichting van het nationaal natuurnetwerk (NNN), dat vroeger ecologische hoofdstructuur (EHS) heette. Doel is nu een natuurnetwerk van in totaal 680.000 hectare dat in 2027 klaar moet zijn. Dit is kleiner en later dan de oorspronkelijke plannen, maar meer dan het vorige kabinet wilde.

Er is nu 600.000 hectare natuurgebied, daar moet nog 80.000 hectare bij. Volgens Van Dijk moet daarvan nog 35.000 worden 'vrijgemaakt'. Dat is niet hetzelfde als 'opkopen', stelt hij, want de overheid heeft al veel ruilgrond in handen. Een deel van het genoemde areaal moet wel opgekocht worden. Van Dijk zegt dat eind dit jaar de begrenzingen duidelijk zullen zijn.

Laatste reacties

 • Demeter Griend

  Toppie, ik doe gegarandeerd mee.

 • piethermus1

  leuk hoor! napoleonnetje (landjepik) spelen, met de portemonnee van de belastingbetaler...

 • G.H. Knoef

  Gerdina
  Het is niet te geloven .......nog meer natuur.
  Met een nieuw label NNN

Of registreer je om te kunnen reageren.